Sigorta sektörünün özellikle oto sigortalarında zarar ettiğini söyleyen Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, rezervlerin AB standartlarına getirilerek normale çekilmesinin hem karsızlık sorununu çözeceğini hem de yatırımcıların iştahını artırarak, tüm sektör oyuncularına moral vereceğini vurguluyor. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü?nün bu konuda çok önemli çalışmaları olduğunu belirten Uğur Gülen, ?Bu konuda gerçekten ciddi adımlar atılıyor. Tüm bu gelişmeleri yakından ve takdirle takip ediyoruz? dedi.

2011 yılının ilk 6 ayının konsolide sonuçlarına göre, sigorta sektörü başta trafik ve kasko sigortası olmak üzere belli branşlarda zarar etmeye devam ediyor. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, teknik rezervlerin AB seviyelerine getirilmesiyle karsızlık sorununun çözülebileceğini söylüyor.

2007 ve 2008 yıllarında yapılan düzenlemelerin ve Hazine?nin sigorta şirketlerin mali yapılarını güçlendirmek için getirdiği uygulamaların, 2008 yılından itibaren şirketlerin önemli büyüklüklerde karşılık ayırmasına sebep olduğunu belirten Gülen, açıklamasını şöyle sürdürdü:

?Bugün baktığımızda, sektörümüzün toplam konsolide teknik rezervlerinin gelişmiş ülke standartlarının üzerinde olduğunu görüyoruz. Rezerv fazlası miktarın 1 milyar TL?nin üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Bu da sektörün çok güçlü bir rezerv stoğunun olduğunu, mali yapılarının olumlu etkilendiğini ve edimlerini zamanında yerine getirebilme yetilerinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak, rezerv stoklarının olması gereken seviyenin de üzerine çıkmasının beraberinde  bir takım problemleri de yarattığını görüyoruz.  Bu problemlerden en önemlisi kârsızlıktır. Dolayısıyla bugünkü konsolide rakamlara baktığımızda, özellikle 2011?in ilk 6 ayı itibarıyla trafik ve kasko sigortaları başta olmak üzere rezerv fazlasından dolayı sektör şirketlerinin zarar ettiğini görüyoruz.?

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, kârsızlık sorununun çözüm önerisine de değindi: ?Rezerv stoğumuzu normalize eder, yani AB standartları seviyesine çekersek, o takdirde rezerv hem yeterli bir seviyede olacaktır hem de sektörün bugün yaşadığı kârsızlık problemi ortadan kalkacaktır. Bu problemle ilgili Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü?nün önemli çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bu konuda gerçekten ciddi adımlar atılıyor. Tüm bu gelişmeleri yakından ve takdirle takip ediyoruz. Yeni düzenlemeler şayet bu yılsonuna yetişirse, sektörün kârsızlık probleminin önemli ölçüde aşılacağını ve sektörün rahat bir nefes alacağını düşünüyorum.?

Gülen açıklamasına şöyle devam etti: ?Ülkemizde bugün hayat ve hayat dışı alanlarda sektöre yatırım yapan ve kâr beklentisi olan birçok yabancı oyuncu görüyoruz. Diğer taraftan halka açık şirketler ve bu şirketlerin küçük büyük tüm yatırımcıları açısından da bir temettü beklentisi söz konusu.  Kârlı bir sektörün olması sadece yatırımcı açısından değil, aynı zamanda paydaşlar, tedarikçiler, aracılar, acenteler, brokerler, çalışanlar, sigortalılar ve müşteriler için de çok önemli. Yani sektör eğer kârlı ve verimli bir hal alırsa hem yatırımcının iştahını arttıracaktır hem mevcut sektör oyuncularının, yöneticilerinin ve çalışanlarının moralini yükseltecektir.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın