Türkiye?nin en büyük ve en yaygın gönüllü iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Sektörel Dernekler Federasyonuve Sabancı Üniversitesi-TÜSİAD Rekabet Forumu tarafından düzenlenen Rekabet Kongresi?nin açılışında bir konuşma yaptı.

Dünyada ekonomik ve siyasi istikrarın ciddi bir tehlike altında olduğunu söyleyen Çenesiz, ?Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda Türkiye ekonomisi de yavaşlayacak? dedi.

?Birçok ülkede, vahim finansal sorunlar, reel sektöre yansımış ve önce ekonomik istikrarı, ardından da siyasi istikrarı tehlikeye atmış durumda. Geçtiğimiz haftalarda 800 küsur şehirde görülen protesto dalgaları dünyada ekonomik ve siyasi istikrarın ciddi bir tehlike altında oluşunun işareti? diyen Çenesiz, ekonomik krizlere karşı dayanıklı olan Türkiye?nin, dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda yavaşlamasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Rekabet gücünü artırmanın anahtarı teknolojik gelişme

Erdem Çenesiz, içinde bulunduğumuz süreçte uluslararası sermayenin gelişmekte olan ülkelerden uzak durma ihtimalinin güçlendiğini söyleyerek, ?Bu dönemde cari açığın azaltılması, bunun için de ihracatın rekabet gücünün artırılması gerekiyor? dedi. Çenesiz, konuşmasında, ihracatın rekabet gücünü artırmanın en önemli bileşenlerinden birinin teknolojik gelişme olduğunu söyledi.

Bir ürünün hayat çevriminin, inovasyonla başladığını ve bu inovasyonun ürünü geliştiren ülkenin ciddi bir ihracat geliri elde etmesine imkan verdiğini belirten Çenesiz sözlerine şöyle devam etti: ?Son yıllarda bir ürünün geliştirilmesinden seri üretimin diğer ülkelere geçmesine kadar olan süre çok kısalmış durumda. Günümüzde bilgi işlem ve iletişim teknolojilerinde yaşanan devrim, ürünlerin dünyanın farklı yerlerinden giden yarı mamullerle yapılabilmesine olanak veriyor.?

Erdem Çenesiz, üretimdeki bu gelişmelerin dünya pazarlarına üretim yapan dev ürün zincirlerinin doğmasına neden olduğunu ve milyonlarca KOBİ?nin bu zincirler vasıtasıyla dünya üretim ağının bir parçasına dönüştüğünü söyleyerek, ?Birbirini besleyen bu süreçte, KOBİ?lerin dev üretim zincirleri içinde kendi rekabet güçlerini koruyarak var olabilmeleri, uluslararası rekabet güçlerinin artmasına bağlıdır? dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın