Büyükekşi, döviz kurları konusunda ihracatçıların yıl sonu beklentilerini de açıkladı. Buna göre ihracatçılar Dolar için yılsonunda en rekabetçi rakamın 1.75 olması gerektiğini söylerken, ankete göre beklentileri 1.85 oldu. Euro içinse rekabetçi rakam 2.37 olarak telaffuz edilirken beklenti ise 2.50 olarak açıklandı.
İhracatçı yeni ?demir ağlar? istiyor
2011 yılı üçüncü çeyrek anketinde, ihracatçı firmalara ilk kez nakliye ile ilgili sorular da soruldu. Buna göre ihracatçıların yüzde 78.6?sı karayolu, yüzde 58.7?si denizyolu, yüzde 18.7?si havayolu ve yüzde 7.5?i demiryolunu kullanıyor. Sonuçları değerlendiren Büyükekşi, en ucuz maliyetli yöntem olan demiryolu taşımacılığının, deniz yolunun bile altında kalmasını eleştirerek, ?Yeni hazırlanan kanun hükmünde kararname ile demiryollarının özel sektör tarafından kullanılmasının önü açılıyor, bunu destekliyoruz. Demiryollarının taşımacılık anlamında da yaygınlaştırılmasıyla karayoluna göre 3 ?de 1, havayoluna göre ise çok daha fazla oranda nakliye masraflarımız düşecek? dedi.
?Suriye ihracatının geleceğini yaşananlar belirler?
Mehmet Büyükekşi, Suriye ile yaşanan sıkıntıları da değerlendirdi. Suriye?ye yaklaşık 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Büyükekşi, son dönemde yüzde 20?lere varan bir azalma olduğunu söyledi. Büyükekşi, ?İhracatın son durumunu net konuşabilmemiz için yaşanan siyesi gelişmeleri beklememiz gerekir? dedi. Sınır kapılarında ki sorunlara da değinen Büyükekşi, Habur Sınır Kapısı?nın Irak tarafında yaşanan gecikmelerin ihracatçıları olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.
Anketten notlar?
>> TİM anketine toplam 509 firma katıldı.
>> Firmalar, yılın üçüncü çeyreğinde üretimlerinin yüzde 47.5, ihracatlarının yüzde 49.5 ve kapasite kullanımlarının ise yüzde 41.8 arttığını söylerken, anılan dönemde en fazla artış, yüzde 77 ile girdi maliyetleri oldu.
>> Ankete göre, yılın son çeyreğinde firmalar, üretimlerinin yüzde 40.9, ihracatlarının ise yüzde 44.8 artacağını öngörüyor. En çok artış beklenen alan ise yine yüzde 60.9 ile girdi maliyetleri.
>> Firmalar enerji türü olarak ilk başta yüzde 58 ile elektriği kullanırken, üretimde kullandıkları hammaddelerin ise yüzde 67.1?ini yurtiçinden temin etti.
>> İhracatçılar üçüncü çeyrekte yüzde 30.5 oranında yeni pazarlara yöneldi. Son çeyrekte ilk kez girilmesi planlanan ülke yine yüzde 16.1 ile Rusya olurken; bölge olarak ilk kez girilmesi planlanan yerler yüzde 69.3 ile AB oldu.
>> Anılan dönemde firmaların yüzde 38.5?i müşteri kaybettiği pazarlar olduğunu söyledi.
>> Firmaların cirolarının yüzde 60.9?unu ihracat, yüzde 39.1?ini ise iç satışlar oluşturdu.
>> Firmalar üçüncü çeyrekte yüzde 34 oranında dış finansman talebine ihtiyaç duydu ve kaynak olarak yüzde 82.7 ile özel bankaları tercih etti.
>> Dördüncü çeyrekte ise firmalar, yüzde 39.5 oranında finansman ihtiyacı duyacaklarını ifade ederken, yüzde 76?sı kredi kullandığını söyledi. Kullanılan kredilerin yüzde 72.7?sini ise özel bankalar karşıladı.
>> Firmalar döviz riskinden korunmak için yüzde 29.5 oranında forward işlemlerini kullandı fakat yüzde 52.5?isi döviz riskine karşı bir önlem almadığını ifade etti.
>> Temmuz-Eylül döneminde firmalar, yüzde 36.9 oranında beyaz yakalı, yüzde 36.5 oranında mavi yakalı ve yüzde 16.3 oranında Ar-Ge elemanı istihdamında artış olduğunu belirtti.
>> Ankete katılan firmalar, son çeyrekte ise yüzde 28.7 beyaz yakalı, yüzde 34.6 mavi yakalı ve yüzde 10.3 Ar-Ge elemanı istihdam edeceklerini açıkladı. Bu rakamlara göre ortalama yeni çalışan sayısı ortalama 4?e denk geliyor.
>> Firmalar, yüzde 32.2 oranında sektörlerinin iyiye gideceğini düşünürken, aynı kalacak diyenlerin oranı yüzde 50.9?da, kötüye gider diyenlerin oranı ise yüzde 13.9?da kaldı.
>> Türkiye ekonomisinin yüzde 82 oranında iyi ve aynı yönde kalacağını belirten firmalar, Avrupa ve dünya ekonomisini ise kötüye gideceğini öngördü.
>> Firmaların yıllık ortalama nakliye masrafları 185.334 Euro olarak ortaya çıktı.
>> İhracatçıların en fazla karşılaştıkları sorun ise yüzde 60.5 ile sınır kapılarındaki beklemeler sonucu teslimatın gecikmesi olarak saptandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.