Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Eylül 2011 sanayi üretimi verilerine ilişkin ”özellikle imalat sanayi endeksindeki güçlü büyüme, dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlara rağmen ülkemizin büyüme ve üretim dinamiklerinin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretimi endeksinin bu yılın Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 arttığını, takvim etkisinden arındırılmış endeksin 2010’un aynı ayına göre yüzde 6, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 1,5 artış gösterdiğini hatırlattı. Sanayi üretim endeksinde kaydedilen bu artışın piyasa tahminlerinin üzerinde olduğuna dikkati çeken Ergün, hem değer olarak hem de yıllık artış oranı olarak ”en yüksek Eylül ayı rakamları”na ulaşıldığını ifade etti. Özellikle imalat sanayi endeksindeki güçlü büyümenin, dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlara rağmen, Türkiye’nin büyüme ve üretim dinamiklerinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini belirten Ergün, bu başarının Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’nın ekonomik açıdan sıkıntılı olduğu günlerde gerçekleşmesinin de ayrıca dikkat çekici olduğunu kaydetti.

2012 bütçesinde sanayi destekleri

2012 bütçesini sanayiye destek verecek ve sosyal yapıyı güçlendirecek şekilde hazırladıklarını vurgulayan Ergün, önümüzdeki dönemde, sanayi sektörünün rekabetçiliğini artıracağına ve Türkiye’nin büyümesine önemli katkı vermeye devam edeceğine ilişkin inançlarının tam olduğunu kaydetti. Hükümet olarak, açıklanan her veriyi yakından takip ettiklerini belirten Ergün, gerekli gördükleri her noktada proaktif adımlar atmaya devam ettiklerini, Ekim ayında, istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme hedefine yönelik attıkları adımların bunun bir örneği olduğunu da ifade etti.

Artış mevsimsel

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı C.Tanıl Küçük de Eylül ayı sanayi üretimini değerlendirdi. Bu aydaki artışın mevsimsel nedenlerden kaynaklandığını belirten Küçük’ün açıklaması şöyle:

“Sanayi üretiminde Ağustos ayındaki nispi yavaşlamanın ardından Eylül?de yeniden yüksek bir artışla karşılaştık. Eylül ayındaki bu artışta mevsimsel nedenler etkili olmuş olabilir. Sonuçlara alt sektörler itibarıyla bakıldığında, en yüksek oranlı artışların daha çok iç pazara dönük sektörlerimizde görülmesi ise iç talepteki ivmenin halen güçlü seyrettiği ve üretimi desteklemeye devam ettiğini düşündürmektedir. Öte yandan Eylül ayındaki yüksek artış, 2011 sonu itibarıyla öngörülen yüzde 7,5?lik büyüme oranının yakalanma olasılığını da yükseltmiştir.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın