Üretimle, pazarlama ve tasarımı birleştirerek 2023 yılında 6 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefleyen Mobilya Sektörü, ?Daha Çok İhracat İçin Neler Yapmalıyız? Çalıştayı?nda 6 milyar dolara ulaşmanın yöntemlerini tartıştı.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğinde yürütülen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Mobilya İhracatı İçin Güç Birliği Projesi kapsamında ?Daha Çok İhracat İçin Neler Yapmalıyız? Çalıştayı? İzmir Hilton Oteli?nde gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Ege İhracatçı Birlikleri Proje Ekibi, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlileri ile PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Şirketi temsilcileri ve sektördeki firmaların katılımı ile gerçekleştirildi.

Çalıştayda bölgesel sektör önceliklerinin belirlenmesine yönelik ihtiyaç ve beklentileri tespit etmek üzere katılımcı firmalar düşüncelerini paylaştılar.  Mobilya ihracatında pazarlama öncelikleri, hedef pazarlar ve stratejik pazarlama aktivitelerinin tartışıldığı pazarlama odak grup çalışmasında katılımcı firmalar kendi önceliklerini aktardılar ve kümelenme yaklaşımı çerçevesinde birlikte gerçekleştirilebilecek aktiviteler üzerine fikir alışverişinde bulundular. Bununla birlikte üretim odak grup çalışmasında ise katılımcı firmalar özgün tasarımlar, kalite, üretim teknikleri, ortak tedarik zinciri gibi başlıklar çerçevesinde düşüncelerini aktardılar.

Çalıştay sonucunda katılımcı firmalar somut çözüm önerilerini sunarken, bölgesel öncelikler ve sektörde kümelenme yaklaşımı çerçevesinde oluşturulacak işbirliği altyapısına ilişkin önemli bir adım atıldı.

Projenin bir sonraki aşamasında gerçekleştirilecek saha çalışması ile birlikte paydaş firmaların her biri ile birebir görüşülecek, her bir firmanın ihtiyaç ve beklentileri firma özelinde tespit etmeye yönelik çalışmalar yürütülecek. Böylece, bütün paydaş firmalar için ortak uluslar arası tanıtım ve pazarlama aktivitelerinden firmaların ihtiyaç ve beklentilerine yönelik kurumsallaşmadan maliyet analizine, tasarımdan ortak satın almaya kadar birçok önceliğe yönelik teknik destek altyapısı kurulacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One thought on “Mobilya sektörü, 6 milyar dolarlık ihracat yapması için ne yapmalı?”

  1. merhaba uzun yııllar ihracat yapan bir firmanın yöneticisi olarak bir şeyler paylaşmak istiyorum 1974 yılından beri mobilya sektörü içinde çekirdekten yetişme bir mobilyacı bir ihracatçı olarak izmirde çaba sarfediyoruz ben izmir mobilyacılar odasında 11 yıl yönetim kurulu bir dönem başkan vekili olarak görev yaptım 1999 yılında oda olarak ilk hedefimizin ihracatı nasıl geliştiririz idi ilk pröjeyi libya ya yapılması planladığımız ilk ziyaretimizi yaptık ve trablus ticaret ve sanayi odalarıyla ticaret müşavirliğimiz ve büyükelçimiz aracılığıyla yapılan bu toplantı olumlu bir tepki aldık hatırlarsak 1988-1992 yıllarında libyadan izmire haftada karşılıklı olarak gemi seferleri yapılıyordu libya hükümeti tarafından ve izmir esnafı olarak o yıllarda büyük bir alış veriş yapıyordu ayakabı boyacısından tutun mobilyacısına varıncaya kadar herkes iş yapıyordu anlayacağınız bavul ticaretiydi ama maalesef o yıllarda o insanlar küstürüldü ve önemsenmedi izmirdeki bütün sivil toplum örgütleri duyarsız kaldı siyaset duyarsız kaldı sonrası hesaplanmadı altın yumurtlayan o ülke insanları başta avrupa ülkeleri ve uzak doğu ülkerinin tüccarları tarafından düzenledikleri fuarlara davet ederek uçak ve otel masraflarını dahi kendileri ödeyip ortadoğu ve afrikanın kuzeyinde kalan ülkelere ürünlerini pazarladılar ve halada alışverişlerinin büyük kısmını oradan alıyorlar maalesef.ben aslında geçmişi tartışmak istemiyorum ama yinede birkaç cümle ile hatırlatmak istedim. gelelim izmirde ihracat nasıl gelişir aslında çok önemli bir sorun ihracat yapacak firmalar tarafından baktığımızda eğer ihracat yapacak olan firma buna hazırsa alt yapısıyla ve makıne parkuruyla geri kalan diğer sorun pazar araması yurt içinde ve yurt dışında fuarlara katılması gibi çalışmalar yapmak zorunda olduğu herkesçe malum ancak ülkeyi ve izmiri yönetenler meslek odaları stk lar a sesleniyorum biz izmirli ihracatla uğraşan firmalar olarak bizim çabamız yetmiyor her ülkeye direkt hava ulaşımı sağlanmadığı müdetçe bu iş zor özellikle ortadoğu afrika ülkelerine türk cumhuriyetlerine izmirden uçakların kalkması gerekir saygılarımla
    seyfettin dağ
    dış ticaret müdürü
    seyfidag@hotmail.com

    http://www.minella.com.tr

Bir yanıt yazın