İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ( İMİB), geleceğin mimar, içmimar ve endüstri ürünleri tasarımcılarına Türk doğaltaşını yakından tanıtacak. İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle başlatılan ?Yaratıcı Endüstrilerde Faklı Vizyonlar? projesi kapsamında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi?nden 30 öğrenci bir yıl boyunca Türk doğaltaşları konusunda eğitim alacak ve firmalarla birlikte uygulamalı çalışmalar yapacaklar.

Projenin açılışında konuşan İMİB Başkanı Mehmet Özer, 2023 yılında toplam madencilik sektörünün 15 milyar dolar ihracat hedeflediğini, bunun 7 milyar dolarının doğaltaş sektörü tarafından karşılanacağını bildirdi. Bu hedefe ulaşmada tasarımın önemine dikkat çeken Özer, başlattıkları projenin sektördeki bu açığı kapatacağını söyledi.

Yabancı mimarlar Türk doğaltaşını Türklerden iyi tanıyor

Yurtdışındaki mimar ve tasarımcıların Türk mermerini daha iyi bildiklerini ve projelerinde kullandıklarını belirten Özer, ?Yurtiçinde ne yazık ki mimarlarımız, tasarımcılarımız, bundan habersiz. Türkiye çok zengin mermer ve traverten yataklarına sahip, dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Ancak ülkemizde doğaltaş kullanımı çok az. İSKA ve Mimar Sinan Üniversiteyle başlattığımız bu projeyle, genç mimarlarımıza, tasarımcılarımıza ve öğrencilerimize doğaltaşların tüm özelliklerini anlatacak, onları sahalara, fabrikaları gezdirerek, bilgilendireceğiz. Projenin bitiminde bir de tasarım yarışması düzenleyeceğiz. Dereceye girenleri yurtdışında sertifika programlarına gönderecek, katıldığımız fuarlara götüreceğiz? diye konuştu.

Türkiye?nin önü açık, Avrupa?dan tersine göç başladı.

Tasarım ve İnovasyon konusundaki çalışmaları sonuna kadar destekleyeceklerini bildiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, 2011 yılında gelecek endişesiyle yurtdışında çalışma yollarını arayan gençlerin bugün ise geri dönüş yapmak istediklerini söyledi

Günümüzde tasarım, inovasyon ve yaratıcı fikirlerin kapitalin önüne geçtiğine vurgu yapan Büyükekşi, ? bir garajdan, iki bilgisayardan milyar dolarlık şirketler doğuyor. Şimdiki gençler daha şanslı. Bu şanslarını değerlendirmeleri için bizler de sonuna kadar destek vereceğiz. 24 sektör kurulumuz var. Her birine yılda iki kez tasarım yarışması düzenleme şartı getirdik. Ekonomi Bakanlığı?da yurtdışında ofis açmak isteyen tasarımcı, mimar ve müşavirlere büyük destekler veriyor. Eğer tasarımcı Türk olursa kendi ülkesinin ürünlerini kullanır. Dünya böyle yapıyor? dedi.

Tasarımcılar yarışacak, kazanan yurt dışında eğitim alacak

Dünya pazarlarında Türk doğaltaş ürünlerinin ilk sırayı almasına karşın, iç piyasada yeterince tüketilmemesi üzerine harekete geçen İMİB, ?Yaratıcı Endüstrilerde Farklı Vizyonlar? isimli proje ile 30 genç mimar ve tasarımcının mesleki eğitimlerini destekleyecek ve onları sektör temsilcileriyle bir araya getirecek. İstanbul Kalkınma Ajansı ( İSKA) desteğiyle başlatılan ve bir yıl sürecek olan proje kapsamında çalıştaylar düzenlenecek. Bir dizi seminer ve sergilerinde olduğu proje düzenlenecek tasarım yarışmasıyla sona erecek. Dereceye giren tasarımlar yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda sergilenecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın