AB ülke borcu fonlaması görüşmeleri yatırımcılar açısından en büyük risk olarak görülürken, endişe düzeyi Eylül ayındaki zirve seviyelerinden aşağılara düştü. Araştırmaya katılanların yüzde 68?i Eylül ayında bu konuyu ilk sıradaki korkuları olarak görürken Ekim ayında bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 61 olarak gerçekleşti.
Araştırmaya göre büyüme beklentisi istikrara kavuşurken küresel resesyon yaşanacağı korkusu da azaldı. Katılımcıların arasında önümüzdeki 12 ay içinde küresel resesyon bekleyenlerin oranı Eylül ayındaki yüzde 40?lık seviyesinden, yüzde 25?e gerilerken, aynı dönemde büyümenin gelecek sene zayıflayacağını düşününenlerin oranı ise yüzde 17?den 15?e düştü.
BofA Merrill Lynch Araştırma Küresel Hisse Senetleri Stratejisi Başkanı Michael Hartnett ?Araştırma, yatırımcılar arasındaki fikir birliğinin fiyatlandırıldığını ya da Yunanistan?ın kontrol edilebilir şekilde temerrüde gideceği umutlarına işaret ediyor? diye konuştu. BofA Merrill Lynch Araştırma Avrupa Hisse Senetleri Stratejisi Başkanı Gary Baker ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ?Avrupa adeta uçurumun kenarından dönmüş görünüyor. Ancak yatırımcılar nakitlerini çözmeden önce gerek Avrupa?dan, gerekse gelişmekte olan pazarlardan yeşil ışık bekliyor? dedi.
Avrupa uçurumun kenarından döndü
Bir ay önce dünya Avrupa pazarlarına girmekten kaçınırken, şu an bölgeye yönelik karamsarlık azalmış görünüyor. Katılımcılar arasında önümüzdeki 12 ay içinde Avro bölgesini gösterge altı konumda bırakmayı isteyeceklerin oranı bu ay, Eylül ayındaki net yüzde 40’tan net yüzde 7’ye geriledi. Gelecek yıl Japonya?yı gösterge altı konumda bırakmak isteyecek yatırımcıların oranı ise net yüzde 8 ile Avrupa oranından daha yüksek.
Eylül ayındaki net yüzde 38 oranından azalışla varlık yöneticilerinin net yüzde 29?u Avro bölgesi hisse senetlerinde halen gösterge altı konumda bulunuyor. İngiltere konusundaki beklentiler de iyileşmiş durumda. Bir ay önce İngiltere hisse senetlerine yönelik gösterge altı pozisyonu net yüzde 26 olarak gerçekleşirken, Ekim ayında bu rakam net yüzde 12?ye düştü.
Ancak Avrupa içinde yatırımcıların makro ekonomik görünüm konusundaki endileşeleri artmaya başladığı görülüyor. Araştırmaya Avrupa bölgesinden katılanlar arasında önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon beklentisi içinde olanların oranı bir ay öncesindeki net yüzde 11 oranından, Ekim ayında net yüzde 37?ye yükseldi.
Nakit seviyeleri yüksek kalırken hisse senedi ve emtia talebi düştü
Bazı göstergeler bu ay iyileşmiş bir beklenti tablosu sergilerken riskten kaçınma trendi Eylül ayındaki zirvelere yakın durumda. Portföylerdeki ortalama nakit pozisyonu oranları ay bazında artış kaydederek Eylül ayındaki yüzde 4.9?dan bu ay yüzde 5?e çıktı. Varlık yöneticileri arasında nakitte gösterge üstü konumda olanların oranı yine bir ay önceki net yüzde 36?dan artışla net yüzde 39?a çıkmış durumda.
Varlık yöneticileri arasında hisse senetlerinde gösterge altı konumda olanların oranı da Eylül ayındaki net yüzde 5 düzeyinin üstüne çıkarak net yüzde 7 oldu. Gelişmekte olan pazarların hisse senetlerinin popülaritesinde ise keskin bir düşüş görüldü. Varlık yöneticileri arasında gelişmekte olan pazarlar hisse senetlerinde gösterge üstü konumda olduklarını belirtenlerin oranı Eylül ayındaki net yüzde 30?dan Ekim ayında sadece net yüzde 9 oldu. Bölgesel fon yöneticileri arasında Çin ekonomisinin önümüzdeki yıl zayıflayacağını düşünenlerin oranı da geçen ayki yüzde 30 seviyesinden bu ay net yüzde 47?ye çıktı. Araştırmaya katılanlar geçen ay hisse senetleri genelinde çok az gösterge üstü konumda kalırken bu ay küçük bir oranla gösterge altı görünümdeler.
Teknoloji: son devresel keşif alanı
Gelişmekte olan pazarların ve emtiaların bu ay gözden düşmesiyle birlikte sadece tek bir devresel yatırım alanı halen popülaritesini sürdürüyor. Teknoloji dünyanın en gözde sektörü olarak bir numaralı pozisyonunu koruyor. İkinci ve üçüncü sırada ise ilaç ve borsa ürünleriyle daha defansif yatırımlar yer alıyor. Teknolojiye ayrılan fonlar aydan aya artış gösterirken, sektörde gösterge üstü olanların oranı Eylül ayında net yüzde 35 ve Ekim ayında net yüzde 30 oldu.
Bazı yatırımcılar arasında risk iştahının tekrar kabarmaya başladığını gösteren ikinci bir işaret bankalara hakim olan Ekim ayı piyasası görünümünün keskin şekilde değişmesi oldu. Araştırmaya katılan küresel yatırımcılar arasında bankalarda gösterge altı konumda olanların oranı Eylül ayındaki net yüzde 47?den bu ay net yüzde 34?e geriledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.