Türkiye; toplam gelirinin neredeyse dörtte birini, tekstil ve hazırgiyim sektörünün yaptığı ihracattan sağlıyor. Sektörün daha katma değerli olması için sadece üretmek, sadece satmak yetmiyor. Modaya da yön vermek gerekiyor. Ancak bu yön maalesef Türkiye’de verilemez haldeydi. Paris, Londra, New York, Milano gibi kentler modaya yön vermek amacıyla “moda haftaları” düzenliyor, onlar bu alanda tanınıyorlardı. Hatta Moskova bile bu konuda atağa geçmiş durumdaydı. Sektör temsilcileri bu nedenle İstanbul Fashion Week’i (IFW) organize etmeye başladılar. Bu organizasyon için “Kolay değil, olmaz” denirken son bir kaç yıldır oldukça da başarıyla yürüyor. Bu başarıda elbette ki Türk moda tasarımcılarının emeği var. Birbirinden renkli ve gözalıcı koleksiyonlarıyla göz kamaştıran Rana&Berna Canok da IFW’ye destek veren tasarımcılar arasında yer alıyor. IFW 2011?de ilk defa solo defile gerçekleştiren Rana&Berna Canok, moda tasarımcısı cephesinden, modaya tedarik sağlayan Türk tekstil ve hazırgiyim sektöründe faaliyet gösterenler başta olmak üzere, tüm kamuoyuna; IFW’in önemini, moda ve tekstil ilişkilerini, önümüzdeki döneme ilişkin trendleri www.kobipostasi.net‘e değerlendirdiler.
Istanbul Fashion Week, modacılar için ne anlam ifade ediyor? IFW düzenlenmeden önceki dönemlerle kıyaslayacak olsak neler söyleriz?
Tüm başarılı modacıların bir araya geldiği en büyük organizasyon diyebiliriz. Dünya moda sektöründe gelişimlerin en yakından sergilendiği bir defile alanı IFW. Doğu ve Batı kültürünü bir arada tutan tek ülke olan Türkiye’de gerçekleşen tek organizasyon IFW. Halen gelişim süreci içinde olmasına rağmen her geçen sene ilgi büyüyor IFW’e.
Yabancı basın, magazin yayınları, dünyaca ünlü tasarımcıların yeraldığı bir organizasyon. Şu anda Paris, New York, Milano ve Londra gibi moda başkentleri ile yarışan bir konuma gelmek üzere IFW.
Henüz yeni biten IFW etkinliklerini, bir tasarımcı olarak nasıl gözlemlediniz?
Yine her marka kuvvetli bir ekibiyle birlikte tüm koleksiyonlarını en iyi şekilde sergilediler. Büyük bir emek vardı her markanın koleksiyonunda. Yurtiçi firmaların takibinin yanı sıra, yurtdışı basınında da yer almak önemli bir ayrıcalıktı modacılar için.
Önümüzdeki dönemin modasının işaretlerini, tekstilci ve hazırgiyim sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için yorumlayabilir misiniz?
Baharat ve hardal tonları en sık kullanılan renkler olacak. Renklerde vişne, gece mavisi neon etkide olacak. Leopar ve krokodil baskılar göze çarpacak. Deri ve kürk de 2012 de göreceğimiz kış sezonunun favorilerini temsil edecek.
IFW misyonu ile örtüşen bir anlayınız olması açısından soruyorum; Rana-Berna Canok imzasının tasarım ve özel koleksiyonlarının esin kaynakları nedir?
”Hayata dair herşey”
Türk tekstilini, kumaş ve aksesuarlarla değerlendirecek olursak, moda ve tasarımla eşgüdüm gösterecek bir boyutu var mı? Tamamlanması gereken yanlar görüyor musunuz?
Kumaşlardan oluşan kıyafet tasarımları ve birliğinde kullanılacak aksesuarı birbirinden ayrılmaksızın düşünmemiz gerekiyor. R&B CANOK markamızın en önemli özelliği de bu zaten.
Trendler, üretimi birebir etkiliyor. Bu yüzden, sonbahar-kış trendlerini değerlendirirsek neler söyleriz?
Trend takiplerinde markanın çizgisini sürekli korumak lazım. Markanızın kimliğini koruyarak, bu çizgiyi trendlerden aldığımız yeni bilgilerle koleksiyonumuzu yorumlayabiliriz.
Sonbahar-Kış trendleri Retro (60’lı 70’li yıllar), tartan ve geometrik desenler, renkli pantolonlar, deri ceketler, panço, derin yırtmaçlar, smokin etkisi detaylarda kullanılarak göreceğimiz etkilerden…
Bu değerlendirmenizle beraber, ?İstanbul bir moda merkezi oldu? diyebiliyor muyuz? Ya da yolun neresindeyiz?
Evet. Moda ile ilgili gerçekleşen en iyi, en büyük organizasyonların yer aldığı bir şehir. Daha iyi, daha güçlü modacı ve sponsorların birlikteliğinde bu yolda sarf edilen hız daha da hızlanacaktır. Galata bu anlamda İstanbul’da ki modanın merkezi oldu diyebiliriz…
Tekstil ve hazırgiyim sektörüne, özellikle modacı birisi olarak mesaj vermek gerekirse neler söylenebilir?
Moda sektöründe ülkemizin adını dünyaca ünlü moda başkentleriyle arayı kapatmak için çok güçlü ve güvenilir iş birlikteliği sağlamamız lazım. Moda tasarımcıları ve güçlü firmalar buna gösterebilecek en iyi örnek..
Türk modasının dünyadaki yeri konusunda bir yorum yapsanız, neler söylersiniz? Dış dünyada Türk tekstil ve hazırgiyimi, Türk modası nasıl karşılanıyor?
Daha uzun bir zaman gerekiyor Türk modasının dünya modasında yer alması için. Zaman içinde Türkiye?de ki yaratıcı modacıların büyüyeceği, kendilerini geliştireceği ve fazlasını öğreneceklerine dair hiç şüphemiz yok. Tüm gelişimleri yakından takip eden, kendi yöntemleriyle oluşturdukları yeni koleksiyonlarını sergileyen, vizyonlarını sürekli zenginleştiren, genç bir nesil yetişiyor Türkiye’de. Bu yol çok dikkate alınmalı. Dayanışma ve güvenilirlik gibi çok güçlü iki kavram. Modacılar bu yollarına, tasarımlarında ki başarıya hız katabilir böylece .Türk modasının dünyada ki yerini daha da iyi duyurabilirler.
IFW organizasyonu Türk moda sektörünün yurtdışında duyulmasında bu açıdan oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Yabancı basının ilgiyle izlediği tüm defileler burada gerçekleşiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.