Çocukların beslenme alışkanlıklarının okul çağında geliştiğini ve okulla birlikte çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal büyüme ve gelişiminin de hızlandığını söyleyen Neriman İnanç; yeterli ve dengeli beslenmemenin, enerji ve besin ögelerinin yeterli miktarda alınmamasının, büyüme ve gelişmenin yanı sıra okul başarısını ve zihinsel performansı da olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Yapılan araştırmalarda, iyi beslenen çocukların okul başarısının, yetersiz ve dengesiz beslenenlere göre daha yüksek olduğunun kanıtlandığına dikkat çeken İnanç, ?Bu beslenme modeli içinde sütün çok önemli bir yeri var. Çocuklara her gün mutlaka süt içirilmesi, başarıyı da doğrudan etkileyecektir? şeklinde konuştu.
Düzenli kahvaltının okul başarısını ve akademik puanı yükselttiğini, öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevlerini olumlu yönde etkilediğini söyleyen İnanç, ?Kahvaltıda sütü eksik etmemek gerekiyor. Çünkü sütün içindeki tirozin adlı aminoasit dikkati ve bilişsel performansı olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca süt, laktoz ve protein içeriği ile kan şekerini yavaş yükseltiyor ve uzun süre dengede tutuyor. Yeterli protein içeren kahvaltıdan sonra ise kan şekeri düzenli gidiyor, açlık düzeyinin üzerinde seyrediyor ve böylece süt içen açlık hissi duymuyor. Bu nedenle özellikle okul çağındaki çocukların, kahvaltıda protein gereksinimini karşılamak için en iyi protein kaynaklarından biri olan sütü tüketmeleri çok önemlidir? dedi.
İnanç, sütün etkisinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını ve başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemi için gerekli olan tüm besin öğelerini içerdiğini hatırlatırken, Boğaziçi Üniversitesi?nde yapılan bir çalışmayı örnek göstererek şunları söyledi: ?Beslenme yetersizliği olan ilkokul çocuklarına belli bir süre düzenli olarak süt takviyesi yapılarak, bunun çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerindeki etkileri incelendi. Araştırma sonucunda, süt takviyesi alan çocukların zihinsel yetenekleri almayanlarla karşılaştırıldığında süt takviyesi verilenlerde sütün soyut düşünce yeteneğine olumlu etki yaptığı saptandı. Ayrıca yine bilişsel olarak kavramlaştırma ve genelleme yeteneği açısından beslenme takviyesi alanların almayanlara göre önemli ölçüde daha başarılı oldukları kanıtlandı. Bu araştırma sütü bir kere daha bilimsel olarak vazgeçilmez bir besin kaynağı olarak görmemizi sağladı.?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.