Sağlık Bakanlığı?nın Oyuncak ve Çocuk Bakım Eşyalarındaki Phthalatlar Hakkında Tebliği yürürlükten kaldırmasıyla çocukların sağlığını koruma yolunda önemli bir adım atıldı.

Düzenlemenin çocukların sağlığı açısından önemli bir karar olduğunu, ancak denetimlerin artırılmasının da önem arz ettiğini kaydeden Neva Oyuncak Genel Müdürü Ayhan Eren, özellikle yurt dışından gelen ve gerekli denetime tabi tutulmayan plastik oyuncakların ciddi zararları olduğunu söyleyerek, ?İçerisinde tehlikeli kimyasallar bulundurabilen bu oyuncaklar, bedensel gelişimini tamamlamayan çocukları, ölüme bile götürebiliyor. Geç de olsa bu düzenlemeden memnun olduk. Ancak denetimler artırılmalı. Üretim yapan firmalara daha sıkı kurallar konulmalı ve sürekli denetlenmeli. Gümrüklerde ithal oyuncakların yasal mevzuatlara uygunluğu kontrol edilmeli? dedi.

Eren, yumuşatıcı özelliği nedeniyle plastik oyuncakların yapımında kullanılan ”fitalat” adlı maddenin sağlık açısından risk oluşturduğu için oyuncaklar ve çocuk bakım eşyalarında yasaklanmış olduğunu hatırlattı.

Aynı içerikteki hükümlerin, bazı tehlikeli maddelerin üretimi ve piyasaya arzıyla ilgili düzenlemede yer aldığını dile getiren Eren, mevzuatta ”mükerrer” bir durumun ortaya çıkmaması ve söz konusu yönetmeliğin yeni bir düzenleme olması nedeniyle eski mevzuatın hükmü kalmadığını vurguladı.

Plastik oyuncakta kanserojen riski var

Çocukların sağlığını korumak adına denetimlerin fiiliyatta daha ciddi bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizen Ayhan Eren, şunları söyledi: ?Biz ahşap oyuncak üretiyoruz. Türkiye?deki ahşap oyuncaklar ya Avrupa?dan geliyor; kaliteli ve pahalı, ya da Çin gibi ülkelerden geliyor; ucuz ve kalitesiz. Bu anlamda çok dikkat etmek gerekiyor. Plastik oyuncaklarda doğru testlerden geçerek üretilmediği sürece mikrop bulaştırma, çocuğun bir yerine zarar verme ya da kanserojen bulundurma riski var. Ailelerin güven içinde çocuklarına oyuncak alabilmesi yönünde tüm adımlar atılmalı.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın