Avrupa Birliği?nin yeni beyanlarla ilgili kurallara sıkı bir şekilde bağlı olan düzeni içinde sağlık beyanlarında başarılı olma arayışında olan yoğurt üreticilerini hedefleyen yeni raporun mesajı: ?Beyanları basit ve anlaşılır tutmak.?

İngiltere?deki bir danışmanlık kurumu olan HealthClaimsEurope.com (Avrupa Sağlık Beyanları) tarafından kaleme alınan rapor, yoğurt tüketimi ile laktoz sindirim yetersizliği olan bireylerde gelişen laktoz sindirimi ile ilişkilendirilen sağlık beyanı konusunda, bugüne kadar Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)?nden olumlu görüş almayı bekleyen yoğurt üreticilerine odaklanıyor.

HealthClaimsEurope, 13. madde kapsamında başvurusu yapılan genel fonksiyonlu yoğurt sağlık beyanlarıyla ilgili 43 çalışmadan 15?inin olumlu değerlendirildiğini ve olumlu görüş için gerekli 3 temel noktanın; gıda bileşenlerinin yeterli karakterizasyonu, sağlık faydalarının spesifik olması ve hedefe yönelik çalışmaların yapılması olduğunu belirtiyor.

Bir beyanın başarısız olmasının en büyük nedeninin, pazarlama yöneticilerinin sağlık beyanlarını ürün geliştirmenin ilk aşamalarında göstermemeleri olduğunun belirtildiği raporda; sağlık beyanlarının ortaya çıkış sürecinde yer alan pazarlama yöneticilerinin, şirket bilim insanlarına ve yasal düzenleme ile ilgili yöneticilere bilgi sağlamalarının kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

Başarılı bir beyan için sadece az sayıda ilgili çalışmaya gereksinim duyulduğuna ancak bunların konuyla doğrudan ilişkili olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Pazarlama yöneticilerinin, ürün geliştirmenin başlangıcında ilgili çalışmaları talep etmeleri, somut ya da konuya özgü olmayan ve hepsinden önemlisi sağlık beyanlarıyla ilgili olmayan çalışmaların uygunluğunu kontrol etmeleri tavsiye ediliyor.

Raporda son olarak, başarılı bir yoğurt beyanında ?Yoğurttaki canlı yoğurt kültürleri, laktoz sindirim yetersizliği olan bireylerde laktozun sindirimini arttırır.? ifadesinin yer aldığı belirtiliyor. Bununla birlikte EFSA?nın Diyetetik Ürünler, Beslenme ve Alerjiler Paneli?nin, ?Beyanda bulunmak için her bir porsiyon yoğurtta 108 koloni oluşturan birim (kob) canlı starter mikroorganizma (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus vb.) bulunmalıdır? eklemesine de dikkat çekiliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın