Kanada Süt Üreticileri Birliği (DFC) tarafından finanse edilen yeni bir araştırmaya göre, aktif çocuklarda su kaybını gidermede süt, su veya enerji içeceklerinden çok daha etkili. 27. Uluslararası Pediatrik Çalışma Fizyolojisi Avrupa Grubu Sempozyumu Protokülü?nde gelecek ay yayımlanacak olan çalışma, egzersizden sonra süt tüketen çocuklarda, alternatif içecekleri tüketenlere göre daha fazla sıvı tutulduğunu belirtiyor.

Çalışmanın yazarı, Kanada McMaster Üniversitesi?nden Brian Timmons yaptığı açıklamada, sütün tipik bir spor içeceğinden daha çok tuz içerdiğini söyledi. Timmons, ?Sütün içerdiği tuz, vücuda suyu tutmasını söyler. Böylece terleme ile kaybedilen tuz da yerine konmuş olur. Egzersiz sırasında su ve tuzun yanı sıra potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de kaybedilir. Süt, protein de içerdiği için mideden daha yavaş atılır. Bu durum, vücudun sıvıları aşamalı olarak tutmasını sağlar ki bu, ?suyla dolmaktan? daha iyidir? dedi. Bununla birlikte Timmons, bilim insanlarının içeceklerin mideden ne kadar çabuk boşaldıklarını henüz ölçmemiş olmaları nedeni ile bu faydanın henüz kanıtlanmamış olduğunu da ekledi.

Araştırmada 9 yaş ortalamasına sahip 14 çocuk yer aldı. Katılımcılar, sıcaklığı 35°C?de tutulan kapalı bir oda içerisinde, kondisyon bisikleti ile 40 dakika boyunca egzersiz yaptılar. Egzersiz aşaması süresince çocuklar yüzde 1,5 oranında sıvı kaybetti. Diğer bir deyişle vücut ağırlıkları, terleme ile kaybettikleri su nedeni ile yüzde 1,5 azaldı.

Egzersizden sonra, katılımcılara kaybettikleri su miktarına eşit miktarda su, yağsız süt ya da enerji içeceği verildi. Daha sonra bilim insanları, iki saat boyunca çocukların ne kadar su kazandıklarını gözlemledi. Kaybedilen suyun geri kazanım göstergeleri olarak vücutta tutulan sıvı miktarı ve üretilen idrar miktarı analiz edildi. Her çocuk, egzersizi birer hafta arayla 3 ayrı günde tekrarladı. Bu şekilde her çocuk 3 farklı içeceği deneyebildi. Geri kazanımdan 2 saat sonra, tüketilen yağsız sütün yaklaşık yüzde 75?inin vücutta tutulduğu görüldü. Araştırmacılar, tüketilen enerji içeceğinin yüzde 60?ının, suyun ise yüzde 50?sinin vücutta tutulduğunu belirtti. Geri kazanımı izleyen iki saat içinde, su içenlerde, yağsız süt içenlerin iki katı kadar idrar üretildiği görüldü.

Bununla birlikte Timmons, çocuklarda kaybedilen suyun geri kazanımı için her üç içeceğin de etkili olduğunu söyleyerek, ?Çocukların egzersizden sonra su tüketmesinde elbette bir sakınca yok. Sadece su, çocukların hareket ettikleri zaman kaybettiklerini yerine koymalarına yardım edecek aynı bileşenlere sahip değil? dedi.

Araştırma, gelecek ay gerçekleştirilecek olan 27. Uluslararası Pediatrik Çalışma Fizyolojisi Avrupa Grubu Sempozyumu?nda sunulacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın