Banka kredilerinin dörtte birini KOBİ’ler kullanıyor
Son dönemlerde KOBİ’lerle ilgili olarak bir takım uygulamaların devreye girdiğini hatırlatan İstanbul Kültür Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Asuman Sönmez ise, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Bilim ve Sanayi Bakanlığı’na dönüştürülmesinin bile bu anlamla bir gelişme olduğunu söyledi. Dr. Sönmez, “Bilim ve sanayinin içiçe olması bile KOBİ’lere destek anlamında önemli bir adımdır. 2010-2015 eylem planı çizilmiş bir sanayi stratejisi ortaya konuldu. 2004’e kadar KOBİ’nin tanımı bile yoktu. 2005’te yüzde 25 bile ihracat yapamazken bugün bazı sektörlerde, özellikle plastik sektöründe bu pay yüzde 75’lere çıktı. Bankacılık sektörüne baktığımızda, 2005’te yüzde 5 olan KOBİ kredileri bugün yüzde 24’ün üzerine çıktı. Artık bankalar, 620 milyar TL’lik kredinin dörtte birini KOBİ’lere kullandırıyor. Bunun da 51 milyar dolarını mikro işletmeler, 29 milyar dolarını küçük işletmeler, yüzde 60’ını da orta büyüklükteki işletmeler kullanıyor” diye konuştu.
“KOBİ’lerin sorunları yok mu” diye soran Dr. Asuman Sönmez, yönetim ve teminat sorunlarının sürdüğünün altını çizdi. “Yönetimle ilgili bir sorununuz varsa, lütfen yönetim danışmanlığına başvurmaktan çekinmeyin” diye Dr. Sönmez, KOSGEB’in KOBİ’lere kullandırdığı kredi ve kredi desteklerini işletme sahip ve yöneticilerinin çok iyi değerlendirmelerini istedi. Sönmez, “Şirket yöneticileri kosgeb.gov.tr’yi Google yerine açılış sayfası yapsınlar. KOSGEB çok ciddi bir kaynak, onu kullanan, maliyetlerini çok ciddi oranda düşürür” dedi.
Yerli malında KOBİ’ler için büyük kazanç var
KOBİDER’in verdiği iftar yemeğinde son konuşmayı yapan Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı M. Bülent Deniz de KOBİ’leri temsil eden sivil toplum kuruluşlarına gösterilen ilgisizliği değerlendirdi. Deniz, “Sivil toplum çalışması zahmetli ve zor bir çalışmadır. Bu bakımdan kimsenin iltifat beklemeden doğru bildiği yolda, bu yolu tamamlamaları gerekir” dedi. Bülent Deniz, “Doğru bir alanda varolan bir boşluğu tamamlıyorsunuz. KOBİDER üyelerinin etkinlikleri, global krizin sürdüğü bu ortamda bugün daha da önem kazanıyor. 1920’lerde dillendirilen Türk malı, yerli malı çalışması bugün yeniden gündeme gelmiştir. Bu açıdan KOBİ’lere büyük görevler düşüyor. Yıllardır söylediğimiz yerli malı üretimde KOBİ’lere büyük görevler düştüğü gibi, onlar için büyük de kazançlar olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.
20 Ağustos 2011 akşamı Taksim Point Hotel?de gerçekleştirilen iftar yemeğine yaklaşık 200 dolayında KOBİDER üyesi, akademisyen, basın mensubu ve iş dünyası temsilcisi katıldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.