TÜİK’in verilerine göre sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 6,7 oranında arttı. Beklenti, sanayi üretiminin yüzde 9 büyüyeceği yönündeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yıl Haziran ayına göre, imalat sanayi endeksinde yüzde 7,5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 4,0 artış kaydedilirken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 2,2 azalma oldu.

Sanayi üretiminde, Mayıs ayına göre ise yüzde 1,1 artış kaydedildi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık artış yüzde 5,7 olurken; imalat sanayiinde yüzde 0,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 2,5 düzeyinde gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks hesaplamasına göre ise aylık üretim, Mayıs ayına göre yüzde 0,9 geriledi. Madencilik ve taşocakçılığı üretiminde önceki ayı göre yüzde 2,6, imalat sanayiinde yüzde 1 gerileme olurken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe 0,4 artış kaydedildi.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı. İmalat sanayiinde bu artış yüzde 7,7 düzeyinde gerçekleşirken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 4 oldu. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe ise yüzde 2,2 düşüş görüldü.

Artışın devam edeceğinin işareti

Sanayi üretimindeki artışı değerlendiren TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, “Geçen yılın baz etkisini göz önüne aldığımızda, Haziran ayındaki yüzde 6,7?lik oran, sanayi üretimindeki artış eğiliminin, bir miktar hız kesse de halen devam ettiğine işaret eder niteliktedir” dedi.

Küçük açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sanayimizdeki üretim artışının da katkısıyla yılın ilk yarısı büyüme açısından olumlu geçmişti ancak mevcut durumda küresel ekonomideki bozulmanın da etkisiyle ikinci yarıya yönelik soru işaretleri gündeme gelmiştir. İlk yarıda yüksek cari açık kaygısıyla ekonomiyi daraltıcı önlemler söz konusu idi. Bu önlemlerin üretim üzerindeki etkisi nispeten sınırlı kaldı. Şimdi genişletici yönde bir politika değişikliğine gidildiğini görmekteyiz. Rekabet gücünü artıracak ilave önlemlerle de desteklendiği takdirde bu değişiklik üretim açısından ümit vericidir. Bu noktada, elbette küresel ekonomideki gelişmelerin yönü de belirleyici olacaktır. Tüm bunların etkilerini önümüzdeki aylarda görebileceğiz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın