Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Başkanı M. Zeki Karagülle öncülüğünde, Doç. Dr. Mine Karagülle ile Doç. Dr. Mahmut Doğan tarafından hazırlanan rehber, Nobel Tıp Kitapevleri yayını olarak piyasaya çıktı. Söz konusu rehber, Nobel Tıp Kitabevleri?nin 11 şubesinin yanı sıra, diğer büyük kitabevlerinde de satışa sunuldu.
Kitabın ilk bölümünde kaplıca hekimliği alanındaki güncel teorik konular , ikinci bölümde ise, ülkemizin farklı yörelerinden toplam 157 tesise ait bilgiler bulunuyor. Rehberde yer verilen işletmelerin 127 tanesinin Sağlık Bakanlığı?ından işletme izni alan ruhsatlı tesisler olduğu belirtiliyor.
Güncel bilgileri içeren ?Türkiye Termal SPA Sağlık Rehberi?, 17 x24 cm. boyutlarında, 221 sayfa, 4 renkli olarak kuşe kağıda basılmış. Rehberi hazırlayan Karagülle ile Doğan önsöz kısmında özetle şunları yazıyor: ?Kaplıca Tıbbı ve Türkiye Kaplıca Rehberi? adlı iIk kitabımızı 2001 yılında yayımladık. Kaplıca Yönetmeliği de o yıl yürürlüğe girmişti. Böylece, yönetmelik çerçevesinde başlatılan ruhsatlandırma çalışmalarıyla ülkemizdeki tüm kaplıcaların reorganizasyonu başlatılmıştı. Bu süreçte kaplıca tesislerinin çağdaş standartlara uygunluğunun sağIanması iIe birlikte bir dizi oIumlu değişikIikler gerçekleştirilmiş ve bir çok yeni tesis inşa ediIerek faaliyete geçmiştir. İIk kitabımızda ruhsatlı kaplıca tesislerinin sayısı 30 civarında iken, 2010 yılına geldiğimizde bu sayı 150’ye ulaşmıştır.
Diğer yandan, bu yönetmelikle birlikte yaşanan hızlı büyüme ve gelişme özellikle işIetmeciler açısından bazı zorluklar da getirmiş. Özellikle kaplıca tesislerinde görev yapacak hekimlerin sayıca yetersizliği ve uzmanlıkları konusunda sorun yaşanmıştır. Bu sorunlara köklü çözümler üretemeyen Sağlık Bakanlığı ve sektör, ?KaplıcalarYönetmeliği?nde bazı olumsuz ve geri adım olarak nitelendirilecek değişiklikler ile ?uğraşmıştır’. SağIık Bakanlığınca bir ön çaIışma ve bilgilendirme yapılmadan en sonuncusu 16 Nisan 2010?da yapılan bu değişikliklerin en kötüsü; tesislerde hekim bulundurma zorunluluğunun kaldırılmasıdır.
Bunun yerine, ?Kaplıca ve talassoterapi tesisIerinde; en az lise düzeyinde sağlık eğitimi almış sağlık personeIi çalıştırılması? yeterIi görülmüştür. Termal kaynaklarımızın geleneksel kuIlanılmasını destekleyen çevrelerin talepleri doğrultusunda yapılan son değişikliklerin yasal yollardan düzeltilmesi gündemdedir. Bizler, bilimsel ve çağdaş uygulamalar doğrultusunda kaplıca kullanımını savunuyoruz. Kaplıca tıbbı ve bilim çevreleri ve halkımızın bu durumu hak etmediğini düşünüyoruz. Ülkemizde bilimsel tıp ve kaplıca uzmanlığı kaplıcalarımızdan uzak tutulduğu sürece, arzu edilen termal veya sağlık turizmi patlaması hedefine ulaşmamız da mümkün görünmemektedir.?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.