Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com?un analizine göre, 2011 yılının ikinci çeyreğinde başlayan küresel ekonomik durgunluk ile birlikte tüketici kredilerinin artış hızında yavaşlama görülüyor. Bu yavaşlama henüz hedeflenenin altında olsa da temmuz ayının ilk verileri, yılın ikinci yarısında kredilerde ciddi bir düşüş olacağının habercisi niteliğinde!

Merkez Bankası verileri ile derlenmiş Enuygun.com?un analizine göre, cari açıkla mücadeleye yönelik kredi genişlemesini sınırlama adına alınan önlemler, nisan ayından bu yana tüketici kredileri üzerinde etkisini göstermeye başladı. Analize göre nisan ayında yüzde 3,8 aylık büyüme yaşanan tüketici kredilerinde artış hızı haziran ayında yüzde 3,2?ye geriledi. Benzer şekilde aynı dönemde konut kredilerinde artış hızı yüzde  2,82?den yüzde 2,27?ye, taşıt kredilerinde yüzde 3,18?den yüzde 2,98?e, diğer kredilerde ise yüzde 4,6?dan yüzde 4?e gerilemiş durumda.

Kredilerde hızlı büyümenin yaşandığı 2010 yılının son çeyreğine göre de konut ve taşıt kredilerinin belirgin bir şekilde yavaşladığını belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu ?Diğer bireysel krediler ve bireysel kredi kartları için ise tam tersi bir durum söz konusu. Son üç ayda bu kredi türlerinde de yavaşlama görülmüş olmasına rağmen büyüme hızları hala 2010 yılının üzerinde seyrediyor. Üstelik ihtiyaç kredilerini de içinde bulunduran diğer bireysel krediler, tüketici kredilerinin yüzde 52?sini oluşturuyor? dedi.

Temmuz ayının ilk verilerinin yılın ikinci yarısında tüm tüketici kredisi türlerinde önemli bir düşüş yaşanacağına işaret ettiğini belirten Sungurlu ?Merkez Bankası?nın 22 Temmuz verilerine göre Temmuz ayının ilk üç haftasında tüm bireysel kredi türlerinin hacimlerindeki büyüme hızı yüzde  1?in altında kalmış görünüyor. Zaten hedeflenen yüzde 25?lik büyümenin gerçekleşmesi için bundan sonrasında ciddi bir yavaşlama olmasını bekliyoruz. Türkiye Bankalar Birliği?nin de buna yönelik hesaplamaları var. TBB açıklamalarına göre bireysel kredilerde yüzde  25?lik büyüme sınırının yakalanması için yılın ikinci yarısında bu kredi türünde sadece yüzde  5?lik büyüme yaşanması gerekiyor? dedi.

Talep hâlâ canlı

www.enuygun.com üzerinden kredi arayışında olan kişi sayısında Temmuz ayında geçtiğimiz senenin aynı ayına göre belirgin bir düşüş yaşanmaması, kredi faizlerindeki artışa rağmen talebin hala canlı olduğunu gösteriyor. Ancak bankaların bundan sonraki süreçte kredi kabul kriterlerini sıkılaştırması bekleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın