Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (

Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açığın 2011 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 20 milyar 435 milyon dolar artış gösterdiği hatırlatan KOBİDER Başkanı Nurettin Özenç, bunun cari işlemler açığının artmasına neden olduğunu söyledi. Doğal olarak, dış ticaret açığındaki artışında da etkili olduğu açıklayan Başkan Özgenç, “Et ve et ürünlerinin başını çektiği ithalatı altın, otomobil ve cep telefonu takip etmektedir. Altın ithalatındaki artış çok önemli değil. Çünkü geri dönüşümlü olduğu ve yurt dışına ihraç edildiği için endişe edilmemeli ama diğerleri tamamen tüketime odaklı ürünler olduğu için biran önce  tedbir alınmalı. Özellikle cep telefon ithalatı çılgınlığına son verilmeli. Bu tür ürünlerin yapımı için  yerli üretime geçilmeli” diye konuştu.

Ucuz ürünler imalat sanayimizi etkiliyor

Yurtdışından getirilen ucuz ürünler imalat sanayimizi etkilediğini savunan KOBİDER Başkanı Özgenç, “Bu durum istihdama olumsuz etki yapmaktadır. İmalat yapan işletmeci dahi üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı mal ve ürün üretmeyip ithal malları alıp-satmayı  tercih etmektedirler. Canlı hayvan ve kesilmiş olarak yapılan et  ithalatın fiyatları kısmende olsa düşürmüştür. Lakin yerli üreticilerin besicilik yapmasının önüne geçmiştir. Et fiyatını dengelemek adına yapılan ithalatın amacına ulaşmadığı görülmektedir” dedi.

Özgenç, “Hayvancılıkta ithalat çözüm değildir. Günümüzdeki ithalat politikası devam ederse ülkede hayvancılık kalmayacaktır. Anadolu’da köylerde, yaylalarda küçük ve büyükbaş hayvan bulmak neredeyse yok gibi. Doğu Karadeniz bölgesindeki insanlar büyükşehirlere  göç etmesiyle köyler boşalmış. Bir kaç tane ev şenlikli olsa da orada oturanlar yaşlı olduğundan ancak tavuk besliyebiliyorlar” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın