İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2010 yılında en fazla ihracat yapan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi. Farklı kategorilerde toplam 40 şirketin ödüllendirildiği törende konuşan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, sektörün 2023 hedefinin 13.7 milyar dolar olduğunu belirterek, bu hedefe ulaşmak için canla başla mücadele ettiklerini söyledi.

Zekeriya Mete, 2010 yılının küresel ekonomi ve ticaret açısından bir toparlanma ve hareketlenme dönemi olarak geçtiğini belirterek, genel anlamda küresel ekonomide belli ölçüde bir düzelmenin başladığını ve bu toparlanma trendinin 2011 yılında da devam ettiğini dile getirdi.2010 yılında Türkiye?nin toplam ihracatının yüzde 11.7?lik artışla 102.6 milyar dolardan, 113.7 milyar dolara çıktığını vurgulayan Mete,  Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün yüzde 12,2?lik artış oranı ile yaklaşık 4,16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye?nin toplam ihracatındaki artış oranının da üzerinde bir performans sergilemiş olduklarına işaret eden Mete, ?2010 yılında İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar 289 milyon dolarlık ihracat yaptık ve yüzde 31 payımızla sektörümüzün lokomotifi olmayı sürdürdük. Bizler üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmak üzere önümüze çok yüksek hedefler koyduk. Sektör olarak 2023 yılı için 13,7 milyar dolar gibi bir rakam belirledik. Bu hedefe ulaşmak için canla başla mücadele ediyoruz? dedi

220 ülkeye ihracat yapıyoruz

Öncelikle ihracatçının güncel sorunlarını çözmeye çalıştıklarını dile getiren Zekeriya Mete, sekretaryada görevli personel ve memurlar aracılığı ile ihracatçının dahilde işleme izin belgeleri, gümrük çıkış beyannamelerinin onaylanması ve bunların kayıt altına alınması-raporlanması, müsteşarlıkla ilgili koordinasyonun yürütülmesi ve yurtdışı organizasyonlarının yapılması gibi çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı. Mete, ayrıca devlet yardımları bölümü, dâhilde işleme izin bölümü, ar-ge bölümü ve ilgili fuarlar bölümü olmak üzere departmanların mevcut olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ?Çalışmalarımızda rotayı yönetim kurulu çizer ve aktiviteler yönetim kurulu kararı ile gerçekleşir. Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz yurtdışı fuarları arasında alanında dünyanın en büyük fuarı olan Almanya’da ISM çikolata-şekerleme fuarı bulunuyor. Chicago Şekerleme Fuarı, Genel Gıda Fuarı ve Endonezya’da Türk İhraç Ürünleri Fuarı olmak üzere her yıl 4 adet fuarı düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Son dönemde Kenya da dahil olmak üzere 5-6 ülke belirledik ve bu bölgelere yoğunlaştık. 220 ülkeye ihracat yapan çok dinamik bir sektörüz ve Türkiye İhracatçılar Meclisi içinde en fazla ülkeye ihracat yapan sektör konumundayız. Bu durumun bize kazandırdığı çok ciddi bir vizyon ve bilgi birikim var. Ayrıca devletin iş dünyasına sağladığı bir takım teşviklerden de üyelerimizi haberdar ederek onlarında bu desteklerden faydalanmalarını sağlıyoruz.?

Dünyanın en büyük gıda fuarını getireceğiz

İstanbul İhracatçı Birlikleri olarak dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga’yı Türkiye’ye getirmek istediklerini anlatan Mete, bu konuda son dönemece yaklaşıldığını söyledi. Gelinen noktada sadece isim konusunda bir anlaşmazlık yaşandığını belirten Mete, kendilerinin ?Anuga İstanbul? ismini, karşı tarafın ise başka bir isim konusunda ısrar ettiğini söyledi. Mete, “Arada birileri çivi koyuyor ama ben anlaşacağımıza inanıyorum. Bu fuarın İstanbul’a kazandırılması çok önemli. Sektörde çok büyük bir heyecan yaratacak” dedi.

Bürokrasi mantığının değişmesi gerekiyor

Mete, Türkiye’de bürokrasinin özel sektörün ve gelişimin hızına ayak uyduramadığını dikkat çekti. Türkiye’nin 2023 için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için bir an evvel bürokrasinin mantığının değişmesi gerektiğini “Türkiye 100 km hız almış özel sektör giderken bürokrasinin imza atmasını bekliyorsun. İyi de niye bekletiyorsun beni Eskiden insanlar beklemeye ve sabretmeye alışmıştı ama artık kimsenin beklemeye tahammülü yok. Sen bürokrasinin mantığını değiştirmezsen, herkese hırsız gibi bakarsan bu iş olmaz. Korkuyorsan o zaman orada iş yapmayacaksın, doğru bildiğin davaya da imzanı atacaksın.2023’te 500 milyar dolar diyoruz ama olmazsa olmazlar var. Mevcut yapı ile gerçekleştiremezsin bu hedefi. Bürokrasiyi özelleştireceksin, korkak olmayacak, çekinmeyecek, bize destek olacak.”

Törende 2010 yılında göstermiş oldukları başarılı ihracat performanslarıyla dereceye giren şirketlere de ödülleri verildi.Şekerli ve kakaolu mamuller, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bakliyat, hububat, bitkisel yağlar ve benzeri alt sektörlerde faaliyet gösteren Birlik üyeleri, küresel çapta 220’e yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın