Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Gönenç tarafından hazırlanan “2011 Anayasa Yapım Sürecinde Yönteme İlişkin Bazı Sorunlar” başlıklı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı – TEPAV politika notu yayımlandı.

Doç. Dr. Levent Gönenç, değerlendirmesinde, “2011 seçimlerinden sonra, “yeni anayasa” projesi sadece bir ihtimal olmaktan çıkıp, gerçekleşme yoluna girmiş gibi görünüyor. Seçim sonrasında başta seçimlerin galibi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) olmak üzere, tüm siyasal partiler tarafından yapılan açıklamalar, 24. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin en önemli gündem maddelerinden birinin anayasa yapımı olacağını gösterdi. Bu aşamada, anayasa yapım süreci açısından bazı noktalar açığa kavuşmakla birlikte, bazı noktalar halen belirsizliğini koruyor. Öncelikle bu noktaları değerlendirerek anayasa yapım sürecinin tasarımı konusu tartışmaya başlayabiliriz” görüşünü dile getirdi.

2011 seçimleri ertesinde anayasa yapım sürecine ilişkin kesinleşen hususlar

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Gönenç’in, 2011 seçimleri ertesinde anayasa yapım sürecine ilişkin kesinleşen üç husus dikkat çekiyor. Dr. Gönenç bunu şu şekilde ifade ediyor:

“Birincisi, önümüzdeki anayasa yapım sürecine seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve Parlamentoda en çok sandalyeye sahip olan AKP öncülük edecektir. Dolayısıyla, sürecin her aşamasında AKP’nin ağırlığının hissedilmesi söz konusudur.

İkincisi, Parlamento aritmetiği AKP’nin tek başına anayasayı değiştirmesine izin vermemektedir. AKP, halkoylaması çoğunluğunun alt sınırı olan 330’a ulaşmak için dahi bir başka partinin veya başka partilerin desteğine ihtiyaç duyacaktır.

Üçüncüsü, “yeni anayasa”; yepyeni, sıfırdan tasarlanan bir anayasayı değil, yürürlükteki 1982 Anayasası’nın, 175. maddede öngörülen usule göre (bir kez daha) değiştirilmesini ifade etmektedir.

Halkın benimseyeceği bir anayasa yapmanın yolu “katılımlı” anayasa yapım yönteminden geçmektedir…”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın