“Tasarımdan Teslimata, İnşaat SektöründeYalın Uygulamalar” başlıklı toplantı, yalın düşüncenin Türkiye’deki temsilcisi Yalın Enstitü Derneği tarafından düzenlendi. San Francisco’da 1 milyar dolarlık bir hastane inşa projesini yalın ilke ve araçlarla yöneten Barış Lostuvalı’nınkonuşmacı olduğu toplantı, 22 Haziran 2011’de, Taksim Elit World Otel’de gerçekleşti.

Toyota’nın başını çektiği ve bugündünya çapında farklı sektörlerden on binlerce şirketin uyguladığı yalın düşünce,temelde hem malzeme, hem de süreçlerde ortaya çıkan israflardan tasarrufedilmesine dayanıyor. Yüksek rekabetçi ortamı ve krizlerden etkilenmeye açıkyapısı nedeniyle maliyetlerini diğer sektörlerden çok daha etkin biçimdeyönetmek zorunda olan inşaat sektörüne yönelik özel bir reçete sunan yalınsistem, maliyete ve müşteriye yansıyan hata, israf ve gecikmeleri önlemeyi vaatediyor.

Yapı endüstrisi profesyoneli olan Barış Lostuvalı, halen Kaliforniya’damüteahhitlik alanında faaliyet gösteren HerreroBoldt şirketinde Kıdemli ProjeMüdürü olarak görev yapıyor.

Toplantıda, yalındüşüncenin temel amacı olan “değerin, ilk fikirden başlayarak değer yaratmasüreci boyunca hiç kesintisiz ilerleyerek, hızla nihai müşteriye ulaştırılması” üzerinde duruldu. Bunun için yalın inşaat yaklaşımı ile ana yüklenici, tedarikçi, işveren vemimar arasında uyumu yaratacak araç ve teknikler sunuldu. Aynı zamanda inşaatsektöründeki verimsizlik alanlarının nasıl keşfedileceği ve bu israfalanlarının en etkin şekilde sistemden nasıl çıkarılacağı anlatıldı. Konuyu, SanFrancisco merkezinde 1 milyar Dolarlık hastane projesinin tasarımı, yapımı veoperasyonlarında kullanılan yalın ilke ve araçlarının nasıl uygulandığı örneğiyledestekleyen Lostuvalı, bilgi ve tecrübesini katılımcılarla paylaştı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın