Geçen hafta IBM, operasyonların birleşik bir merkez üzerinden gerçekleştirilmesi yöntemiyle şehirlerdeki ulaşım, su, bina ve kamu güvenliği gibi sistemler ve hizmetlerle ilgili bilgilerin doğru toparlanması, analiz edilmesi ve şehir idarecilerinin eylem süreçlerine katılmasını mümkün kılacak ?Akıllı Şehirler İçin Akıllı Operasyon Merkezi? projesini duyurdu.
Bu teknoloji merkezi şehir yöneticilerinin bilgi ve iş analitiğini kullanarak daha yerinde kararlar verebilmelerini sağlarken hem öngörülebilen hem de öngörülemeyen durumlar için çözümler sunacak. Bu projenin, bir su borusunun patlamadan önce onarılması için bakım ekibinin gönderilmesi, acil durumlarda itfaiye görevlilerine arızalı yangın söndürme cihazlarıyla ilgili bilgi verilmesi, yoğun trafik sorunlarını yönlendirmeler yapılarak çözülmesi gibi birbirini izleyen olayların yönetilmesine yardımcı olması hedefleniyor.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan IBM İş Danışmanlığı Bölüm Müdürü Tansu Yeğen ?Günümüzde her şehir birbiriyle bağlantılı, karmaşık bir sistemler bütünüdür. ?Akıllı Dünya? ve ?Akıllı Şehir? vizyonunu duyurduğumuz 2008 yılından beri 2.000?in üzerinde akıllı şehir ve akıllı projeye imza atan IBM, küresel çapta, her boyuttaki şehir için ölçeklenebilen en iyi uygulamaları ve çözümleri gerçekleştiriyor. ?Akıllı Şehirler için Akıllı Operasyonlar Merkezi? projesi bunun en son örneği. Bu teknoloji merkezi, analitik araçların sunduğu derin kavrayışlarla, şehir yöneticilerine şehir sistemlerinin belirli durumlarda nasıl tepki vereceğine ilişkin daha düzenli karar alma süreçleri sağlayacak. Bu girişim şehir yönetiminin geleceği açısından çok önemli bir gelişmedir? dedi.
Şehirlerde yaşayanlar için ?Akıllı Şehir? denilince akla ilk olarak, işyerine çabuk varabilmek, temiz içme suyuna erişebilmek ve daha güvenli sokaklar gelebilir. Ama bugünün giderek bilinçlenen tüketicisi, yaşadıkları kalabalık şehirlerden, ekonomik büyümeyi destekleyecek biçimde kaliteli yaşam standartları talep ediyor.
Dünyada her hafta 1 milyon kişinin şehirlere taşındığı tahmin edilirken, uzmanlar şehirlerin nüfuslarının 2050?ye gelindiğinde iki katına çıkacağını öngörüyor. Hızla şehirlere doğru kayan dünya nüfusu, su, elektrik ve ulaşım gibi şehirlerin temel sistemlerini kırılma noktasına getiriyor. Pek çok şehirde yeraltında gizli milyonlarca sayıda, kilometrelerce uzanan ve çoğu 100 yıllık su boruları bulunuyor. Var olan su kaynaklarının yüzde 60?ı sızıntı yapan borular nedeniyle boşa harcanıyor. Ancak planlama ve analitik gibi yeni teknolojilerin bir araya gelmesi su altyapısının bakım ve onarımında önemli gelişmeler kaydedilmesini mümkün kılabilir.
IBM?in ?Akıllı Dünya? çözümleri gerçek zamanlı bilgiler ve durumlara ilişkin farkındalığı artırıcı çözümler sağlarken bir yandan devlet bütçesinin kaynaklarını koruyabiliyor, diğer yandan da kamu güvenliği uzmanlarının suçları azaltma çalışmalarına, ilk müdahale ekiplerinin korunmasına ve vatandaşlık hizmetlerinin iyileştirilmesine fırsat tanıyabiliyor. Örneğin, analitik çözümlerle tipik yapı denetim sistemlerine yeni bir zekâ katmanı ve otomasyon katarak, şirketlerin verileri analiz etmeleri için çözümler oluşturuluyor. Böylece de kullanıcıların, enerji ve su kullanımı gibi alanlarda taşınmaz varlıklarının sergilediği performansa ilişkin gerçek zamanlı bir resim elde etmeleri sağlanabiliyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.