G-20 tarım bakanları, gıda fiyatlarındaki artışa çözüm yollarını araştırmak için Fransa’nın başkenti Paris’te biraraya geldi. Toplantıda, tarım ürünlerinde görülen fiyat değişkenliğine karşı mücadele etmek, küresel bir tarım politikası oluşturmak konularında uzlaşmaya varıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20 ülkelerine gıda fiyatlarında daha sıkı düzenlemeleri uygulamaya koyma çağrısında bulundu. Sarkozy, tarım bakanlarına yaptığı konuşmada, ”bir yılda yüzde 37 artan küresel gıda fiyatlarındaki yükselişin dünya liderlerinin hareket geçmesini gerektiren baş belası bir durum” olduğunu söyledi.

Tarım piyasalarında şeffaflığın olmamasının fiyatları artırdığını, ekonomideki toparlanmayı ve gıda üretimini tehdit ettiğini ifade eden Sarkozy, ”Fiyattaki dalgalanma çiftçiler ve tüketiciler için felaket. Bu durum tüm toplumu açlığa ve yoksulluğa itebilir. Birlikte hareket etmeliyiz, dünya sizi izliyor” dedi.

Sarkozy, ”Düzenlenmemiş piyasa piyasa değil ancak bir piyangodur” diye konuştu.

G-20 Dönem Başkanı Fransa, mahsulle ilgili merkezi veri tabanı oluşturulmasını, ihracat yasaklarının sınırlandırılmasını, uluslararası piyasanın düzenlenmesini, acil stoklar ve küresel üretimi artırmak için bir plan belirlenmesi konusunda çaba gösterdi.

ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkenin tarım bakanlarının gıda ürünlerindeki fiyat değişkenliği ve açlık sorunlarına karşı çözüm üretmek üzere bugün uzlaşmaya vardıklarını belirtti.

Dünyanın en güçlü beş ekonomisinin de tarım üretimini artırmak konusunda anlaşma sağladığını vurgulayan Vilsack, söz konusu ülkelerin özellikle buğday üretimini geliştirme çabalarını koordine etmek üzere uluslararası bir inisiyatif oluşturacaklarını kaydetti.

Vilsack’ın açıklamasına göre, G20 ülkeleri tarım bakanları toplantıda, meteoroloji ve rekolte öngörülerini iyileştirmek için uyarı sistemi kurmaya ve tarım piyasası üzerinde veri tabanı oluşturulmasıyla ilgili çalışmalar yapmaya karar verdi.

Veri tabanı oluşturulması çalışmalarının, ülkeleri tarım üretimlerine ilişkin bilgilerini paylaşmaları konusunda teşvik etmesi bekleniyor. Hindistan ve Çin, bilgilerin paylaşımı konusunda çekimserlik gösteriyordu.

BM tahminlerine göre, ülkeler gıda ithalatına bu yıl 1,29 trilyon dolar harcayacak. Bu rakam, ülkelerin gıda ithalatına geçen yıl yaptığı harcamaların yüzde 21 daha fazla üzerinde bulunuyor.

G-20 ülkeleri, ekilebilir arazilerin yüzde 65’ini ve küresel hububat üretiminin yüzde 77’isini kontrol ediyor.

www.etuderbulten.com


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın