Enuygun.com?un analizine göre, 2010 ve 2009 yıllarında yurtiçinde seyahat eden vatandaşlarımızın seyahat bütçesinin üçte birini ve en büyük kısmını ulaşım masrafları oluşturdu. 2010 yılında gerçekleşen 68,37 milyon adet yurtiçi seyahatte toplamda 13,84 milyar TL harcandı. Bu seyahatlerde ulaşıma 4,43 milyar TL, yeme-içmeye 3,84 milyar TL, alışverişe (giyecek, hediye, vb.) 1,95 milyar TL, konaklamaya ise 1 milyar TL ödendi. Geriye kalan harcamaları ise sağlık ve diğer giderler oluşturdu. Analizde, 2009 yılında toplam olarak 60,89 milyon seyahat gerçekleştiren vatandaşlarımızın bu seyahat yüzdelerindeki toplam harcamasının 12,22 milyar TL olduğuna dikkat çekilirken, 2009 ve 2010 yıllarındaki harcama türlerine göre masrafların oransal dağılımının da hemen hemen aynı seviyede bulunduğu belirtildi. Tıpkı 2010 yılında olduğu gibi, 2009 yılında da ulaşım masrafları seyahat harcamaları arasında yine birinci sırada yer alıyordu.
Seyahat başı ortalama ulaşım gideri 65 TL
2010 yılında gerçekleştirilen yurtiçi seyahatlerde ulaşıma toplamda 4,43 milyar TL harcanırken, seyahat başı ortalama ulaşım harcaması 65 TL olarak gerçekleşti. 2009 yılında bu rakamın 61 TL olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, ?Bu verilere göre ulaşım giderlerinde bir yıl içinde yüzde 7?lik bir artış söz konusu. Enflasyon göz önünde bulundurulduğunda reel olarak büyük bir artış yok aslında. Seyahat sektöründe rekabet yoğun yaşanıyor. 2011 yılında www.enuygun.com üzerinde online bilet fiyatı karşılaştırma ve e-bilet satın almada ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. İnternet kullanım alışkanlığındaki gelişme ve uygun fiyatlı bilet arayışı özellikle seyahat alanında kendisini gösteriyor. Fiyatlarda ise bu yıl da geçtiğimiz yıllara göre ciddi bir farklılık yok. Bayram, tatil gibi yoğun sezonlar hariç tutulursa vergiler dahil havayolu ile 50 TL?ye bile ulaşım sağlanabiliyor,? dedi.
Seyahat eden her dört kişiden üçü arkadaş ya da akraba evinde konaklıyor
Enuygun.com?un analizine göre, 2010 yılında ülkemizde toplamda 68,37 milyon yurtiçi seyahat yapıldı. Bu seyahatlerin 52,24 milyonu arkadaş ya da akraba evinde konaklama şeklinde gerçekleşti. 2009 yılında da, 60,89 milyon seyahatin 46,42 milyonunda konaklama için yine arkadaş veya akraba evi tercih edilmişti. Bu veriler, yurtiçinde gerçekleştirilen her dört seyahatten üçünde arkadaş ya da akraba evinde konaklamanın tercih edildiğini ortaya koyuyor. Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, ?Yurtiçi seyahatlerde konaklama masraflarının sağlık giderleri hariç tutulduğunda en son masraf kalemi olarak ortaya çıkmasının nedeni, seyahatlerin sadece yüzde 12?sinde otel ya da pansiyonda kalınması olarak karşımıza çıkıyor. Bu da ulaşım masraflarının seyahat giderleri içindeki konumunu ön plana çıkartıyor,? dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.