Aylardır sınavlara hazırlanan ve geçen hafta başlayan sınav maratonunda ter döken öğrenciler için şimdi başka bir telaş başladı. İyi bir gelecek kurmak, yaşam standardını yükseltmek, kaliteli bir ömür sürmek isteyen gençler heyecanla sınav sonuçlarını bekliyor. Bir yandan ergenlik problemleriyle meşgul olan, bir yandan da gelecekleriyle ilgili seçim yapmak zorunda kalan gençler, bu noktada ailelerin desteğine ve meslek seçimi konusundaki yönlendirmelerine ihtiyaç duyuyor.
Gerek iş gerekse özel hayatta mutlu ve başarılı olmanın yolu kişiliğe uygun meslek seçmekten geçiyor. Bu nedenle meslek seçiminde temel amacın ?mutlu bir gelecek? olması gerekiyor. Ancak bu amaç doğrultusunda harekete geçen genci, karar verme aşamasında bazı sıkıntılar bekliyor. Peki, bu dönemde ebeveynlerin gençlere nasıl yaklaşması gerekiyor? Bu sorunun cevabını Eyüboğlu Eğitim Kurumları Lise Son Sınıflar Psikolojik Danışmanı Suna Karaca şöyle veriyor: ?Bazı yetenekler aile tarafından anlamlı bulunmadığı için, ihmal edilebilir ya da bastırılabilir. Çocuğunuzun ?ben neler yapabilirim?? sorusuna cevabı yeteneklerini, ?ben neleri yapmaktan hoşlanırım?? sorusuna cevabı ilgi alanlarını, ?ben ne istiyorum?? sorusuna cevabıysa yaptığı işin sonunda elde etmek istediği olanakları belirler. Bazı durumlarda ebeveynler gerçekleştiremedikleri ideallerini çocuklarının gerçekleştirmesini bekler. ?Ben olamadım, o olsun? anlayışı ile genç zorlanır. Çocuğunuzun istek ve ideallerinin sizden farklı olabileceğini unutmayın. Meslek seçimi konusunda yol gösterip, fikrinizi söyleyebilirsiniz ama son kararı çocuğunuzun vermesi gerekir.?
En önemli kriter kazanç değil
Meslek seçimi yaparken en önemli kriter kazanç düzeyinin yüksek olması gibi görünse de sosyal statü, düzenli yaşam, ün sahibi olma, yeteneklerini kullanma gibi farklı doyum kaynakları da seçimin seyrini etkiliyor. Karaca?ya göre hızlı bir fizyolojik ve fiziksel değişim içindeyken kariyeri hakkında yeni kararlar verme baskısı, gençleri daha önce oluşturdukları kimliklerini gözden geçirmeye zorluyor. Ebeveynlerin öncelikle çocuklarının kendi ilgi, yetenek ve beklentileri doğrultusunda seçim yapmalarına izin vermeleri gerektiğine dikkat çeken Karaca, seçim yaparken mesleklerin gerektirdiği özellikleri de göz önünde bulundurmak gerektiğine işaret ediyor. Aileleri çocuklarını başka gençlerle kıyaslamamaları konusunda da uyaran Suna Karaca, ?Böyle bir durumda çocuğunuza ?sen de başkaları kadar başarılı olursan seni kabul ederim? mesajını verirsiniz. Unutmayın; insanlar yetenekleri yönünden eşit değildir. Ebeveyn tutumları, çocuğun mesleki gelişimini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin, otoriter aileler çocuğun bağımsız karar verme davranışını pekiştirmezler. Bu durum bireyin, kendisini objektif değerlendirmesini ve mesleki kararlar vermesini zorlaştırır. Anne ve babalar belirli mesleklere yönelik olumlu ya da olumsuz düşüncelerini çocuğa yansıtmamalıdır. Bu, meslek seçimi aşamasında bireyin kendi gerçeklerinden uzaklaşıp, ailesinin benimsediği yöne kanalize olmasına neden olabilir? diyor.
Kendinizi tanıyın
Gençlerin meslek tercihlerini yaparken öncelikle güçlü ve zayıf yönlerini tanımaları, ilgi alanlarını saptamaları, kişilik özelliklerini belirlemeleri, hem bedensel hem de zihinsel güçleriyle ilgili farkındalıklarını geliştirmeleri, yeteneklerini belirlemeleri ve seçecekleri mesleklerin özelliklerini, çalışma ortamını, iş olanaklarını, kazanç durumunu araştırmaları gerekiyor. ?Herhangi bir zorlama altında olmadığı ya da kendisine bir ödül vaadedilmediği halde birey kendiliğinden bazı faaliyetlere girişiyor ve bundan doyum sağlıyorsa, bu kişinin o tür faaliyetlere ilgisi olduğu söylenebilir. Kişinin ilgi duyduğu faliyetleri mesleğe dönüştürmesi işinde daha verimli olmasını sağlayacaktır. Çünkü insan beyni merak ve ilgi duyduğu konularla uğraştığında potansiyelini maksimum düzeyde kullanır.? diyen Karaca?ya göre, kişinin ilgi duyduğu mesleği yapması hem bireysel hem de toplumsal ruh sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.