“Kurum olarak Türkiye’de Ar-Ge yapılsın diye düşünüyoruz, yazılım ve donanım olarak önemli bir kapasitemiz olduğunu düşünüyoruz, genç ve dinamik bir nüfusumuz olduğunu düşünüyoruz. Yurtdışı temaslarına sektörden katılım beliyorum, çevredeki ülkelerde büyük fırsat var ve konjonktür çok uygun. Buralara girelim çünkü sektörümüz eşik atlama noktasında. Yurtiçindeki acımasız rekabet eşiği atlamamızı engelleyecek ve sektöre faydadan ziyade bazı firmaların devredışı kalmasına neden olabilecek. İnovasyonun sektöre katkı vereceğini düşünüyorum. Hatta bunun için yurtdışında operatörlerimiz birlikte hareket ederek yatırım yapabilirler. Kurum olarak bunu destekliyoruz.”
Dört CEO bir panelde buluştu
Milliyet Gazetesi’nden ekonomi yazarı Güngör Uras ve teknoloji editörü Şükrü Andaç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ise inovasyonun önemi masaya yatırıldı.
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, “Bilgisayar firması Apple şu anda en başarılı telefonu üretti. Geçmişte Bill Gates bir toplantıya gelip derdi ki “Apple’ı kurtarmaya karar verdim. Batacaklar ve rakipsiz kalmak istemiyoruz”… Bugün Apple’ın pazar değeri Microsoft’u geçti, batmaktan en değerli teknoloji firması haline dönüştü. Teknoloji konusunda ilk kez Türk insanı geriden takip etmiyor, liderlik yapıyor. Data trafiği bir patlama içinde. İbrahim Tatlıses’in dediği “Urfa’daki Oxford var da gitmedik mi?” artık geçerli değil” diye konuştu.
Global inovasyon üssü: Oksijen
Vodafone’un inovasyon atılımları hakkında da bilgi veren Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray şöyle konuştu: “Vodafone içinde Oksijen şirketimiz ön plana çıktı. Kendisini inovasyon konusunda tescillemiş, örneğin Türkçe SMS’i geliştiren bir grup. İlk dönemde 80 kişilik bir ekibimiz vardı. Ardından Oksijen Ar-Ge Vodafone grubunun inovasyon merkezlerinden biri ilan edildi. Bu süreçte mühendis kadro 250 kişiye ulaştı”.
Avea Ar-Ge için bütçeyi artırıyor
Panelde konuşan Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Ses gelirlerin büyük bölümünü oluşturuyor ama data kullanımı çok hızlı artış gösteriyor. Mobil trafiğin en büyük kısmı da videolar oluşturuyor. Beklentilerin ötesinde mobil trafiği artıyor ve bu gelirlere de yansıyor. Ar-Ge taraında 200’ün üzerinde mühendis çalışıyor, bir kuluçka merkezimiz var. Bu alana toplam cironun yüzde 3’ü seviyesine bütçe ayırıyoruz, personelin de yüzde 8’i bu alanda tarafında görev yapıyor” diye konuştu.
Bozkurt: Ses bizim için hala önemli
Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, “Bizim için hala ses çok önemli, önem vermeye de devam edeceğiz. Özellikle mobil dünyaya geldikten sonra, oyuncuların aynı yerde oynadığını görüyoruz. Artık ses, data, görüntü insanlar bunların üstünde duruyor. Biz teknoloji şirketlerine yatırım yaparken operatör olarak değil teknoloji şirketi olmak gibi yelpazeyi hissettik. Bu teknoloji şirketlerinin bir süre sonra içeri almayı düşünebiliriz. Kimisinden yüzde yüz umduğumuzu bulmadık ama şunları gördü ki orada ürettiğimiz tüm ürünler dünya çapında tanınır hale geldi” dedi.
Gazeteci Cüneyt Özdemir konferansta kurucusu olduğu dipnot.tv?nin hikayesini anlatan inovatif bir video sunum ile katıldı. Ericsson?un aldığı Bizitek’in Genel Müdürü bu başarı hikayesini paylaştı. Ericsson Türkiye Genel Müdürü Özgür Tohumcu, “Çok uluslu şirketlerde inovasyon merkezilikten çıkıyor. İsveç’te üretilen ürünler Türkiye’de nasıl daha satışı yapılabilir derken sektörün gelişmesi itibariyle Türkiye pazarına yöneldik” diye konuştu.
2001’de kurdukları DevBiz, Microsoft?a satan Hakan Eskici, ?İşe başladığımız zaman ortağım Ahmet (Akkaş) ile hiç paramız yoktu. Hiç çalışanımız yoktu, küçük bir şirkettik. Eninde sonunda şirket büyüdü ve Microsoft’a sattık. 10 metrekareydi ofisimiz” dedi.
“Bir İnovasyon Var” Konferansında konuşan bibardakmeyve.com sitesinin kurucusu Süleyman Ereke: “Benim de bir garaj hikayem olsun, bizim niye yok derken sitemizi hayata geçirdik” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.