Türkiye?nin dört bir tarafından ve yurt dışından gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen artı 1T Tasarım Günleri?nin üçüncü gününde öğrencilerle buluşan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, medyanın şimdiki durumunu ve geleceğini değerlendirdi.
Medyanın şimdiki durumunu enformatik ve eğlencelik olarak ikiye ayıran Dumanlı, günümüz medyasının daha çok eğlencelik kısmına yönlendiğini söyledi.?Bazı medyalar ileride sadece eğlenceyi tercih ederken, bazıları bilgiye yönelecektir?diyen Dumanlı,ikisinin bir arada olmasının mümkün olmayacağını, olursa ortaya tatsız tuzsuz bir yayın anlayışı çıkacağını ifade etti.Son yıllarda her yerden bilgi yağdığını ifade eden Dumanlı,bilgi bombardımanı altı kalan insanoğlunun, bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek zorunda olduğunu ve bunu sorgulamaları gerektiğine dikkat çekti.Ekrem Dumanlı, ?Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insanoğlu ?niçin? sorusunu sormak zorundadır.? ?Niçin? sorusu sorulduğu sürece bilginin sofistike hale getirilmesi, değişik süzgeçlerden geçirilmesi dünyanın sonuna kadar mümkün olacaktır? diye konuştu.
Teknoloji düşmanı değilim ama ? Kes ? Yapıştır? gazeteciliğine karşıyım
Sofistike olmayan, ham bilginin insanı yanıltmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Dumanlı, ?Teknoloji düşmanı değilim ama ? kes ? yapıştır? gazeteciliğine karşıyım? dedi.Katılımcılarla yaptığı söyleşisinde Ekrem Dumanlı, gazeteciliğin özünde şaşalı cümlelerin değil, bilginin ve harmanlaşmışyorumun olduğunu belirtti. İnternetgazeteciliğinde, gelecekte ne söylendiği kadar kimin söylediğinin,bilginin arkasında kim ya da hangi kurum durduğunun önem kazanacağından bahseden Dumanlı, iftira ve mübalağanın profesyonel bir sanat haline getirildiğini amaböyle devam etmeyeceğine dikkat çekti.
Gazetecilikte yorum hatasının olabileceğini ama bilgi hatasının kabul edilemeyeceğini ileri süren genel yayın müdürü, bile bile yapılan yorum hatasının gazetecilik anlayışına sığmadığını vurguladı.Dumanlı, medya sektöründe enformatik yönlendirmenin olduğunu, planlı programlı bir bilgi kirliliği yapıldığını, hukuki boşlukların doldurulmasıyla, bilgi kirliliğinin ve pijamalı gazeteciliğin ortadan kalkacağını iddia etti.Yarının medyasında enformatik ve eğlencelik şeklinde büyük bir ayrışım olacağına dikkat çeken Ekrem Dumanlı, şöyle devam etti : ?Gazetelerin kendi kimliğini oluşturması gerekiyor.Gazetecilikte güvenilirlik kadar, muhteva da büyük önem taşıyor.İster internet ister gazete olsun, bilginin rafine edilerek gazeteciliğin kendi yağında kavrulması ve içeriğin bilgi haline gelmesi sağlanmalıdır. Gazeteler kendilerine doğru mecralarda, doğru kimlikler bulup, doğru okuyucu kitlesiyle buluşurlarsa batmazlar.?
Tablet , iPad teknolojisi kaliteli insan ve bilgiyle ilerlemeli
Tasarım günlerinde en çok konuşulan iPad devrimi üzerine de konuşan Ekrem Dumanlı, tablet veiPadteknolojisinin kaliteli insan ve kaliteli bilgi doğrultusunda ilerleyerek gazetecilik yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Gazeteciliğin yeni dönemde yeni bir boyut kazandığını, bilginin artık yeterli olmadığını analizinin de yapılması gerektiğini söyleyen Dumanlı, ?Teknolojik her yenilik bir öncekini yok etmiyor sadece format değiştiriyor? dedi.
İnternetin gazeteciliği yok etmeyeceğini ama formatını değiştireceğini vurgulayan Ekrem Dumanlı, ?Bu değişikliklertopyekûn bir yok olma ya da yeni bir başlangıç değil, yeni form ve tarzlarla oluşturulacak marka değeridir? dedi.Dumanlı, söyleşinin ardında katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.