Yazı ve çizgilerinde her zaman bir bütünlük oluşturan editoryal karikatür çizen İzel Rozental bakış alanının merkezine dünyayı koyarak ve dünyanın bugününe bakarak keskin bir gözlem ve mizahla oluşturduğu karikatürleriyle dikkat çekiyor.
Eleştirmen Yazar Tufan Erbarıştıran ‘a göre de ?Kendine özgü karikatür tasarımı ile topluma psikolojik ve sanatsal anlamda iletiler vermekte olan İzel Rozental in karikatürlerinde çizenle izleyen arasında dolaylı bir bağlantı kuruluyor ve etkin yaratıcılık göze çarpıyor. İzel Rozental in karikatürlerinde tek bir tipleme değil, sosyal ve siyasal sorunların yansıtıldığı bir anlayış dikkat çekiyor. ”
Naif bir çizgi ve güncel olaylara dair zengin bir gözlem gücünü yansıtan sanatçının çizimlerinin sadece mizahi gücüyle değil, grafik sanatları açısından da iz bırakmasına neden oluyor. Az sözlü ve yalın çizgisi olan karikatürleriyle çizgiyle mizahı etkin bir şekilde buluşturan İzel Rozental, 8 i yurt içinde olmak üzere 15. kişisel sergisiyle Milas Belediyesi Hacı Ali Ağa Konağı Turhan Selçuk Karikatürlü Ev de sanatseverlerle buluşuyor.
Tarih : 28 Haziran-13 Temmuz 2011
Sergi Açılış : 28 Haziran 2011 Salı, saat 15.00
Yer : Milas Belediyesi Hacı Ali Ağa Konağı Turhan Selçuk Karikatürlü Ev
İzel Rozental kimdir?
İzel Rozental Mart 1951 tarihinde İstanbul da doğdu.1971 yılından itibaren amatör olarak çizdiği karikatürleri bazı gençlik ve mizah dergilerinde yayınlandı.1991 yılında, İstanbul da yayınlanan Şalom Gazetesi için haftalık editoryal karakterler çizmeye başladı.
O tarihten bu yana ?Tünelin Ucu ” başlığı altında Şalom Gazetesi nin birinci sayfasında politik karikatür çiziyor.
Briç konulu karikatür ve çizgi bantları Fransa, ABD, ve İngiltere de 1996-2000 yılları arasında düzenli olarak yayınlandı. Çeşitli uluslar arası karikatür sempozyumlarında bildiriler sundu. Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ın önderliğinde Le Monde Gazetesi nin çizeri Plantu nun kurduğu Cartoning for Peace Vakfı tarafından düzenlenen ve uluslar arası basın çizerlerinin yer aldığı sempozyumların İsrail, Filistin, Japonya, Yeni Zelanda, Korsika ayaklarına Türkiye yi temsilen katıldı.
Çeşitli yazı, röportaj ve makaleleri Güldiken Mizah Kültürü başta olmak üzere, Cumhuriyet, Cumhuriyet Kitap, Radikal gibi gazetelerde yayınlandı.
2006-2009 yılları arasında FECO nun (Dünya Karikatürcü Dernekleri Federasyonu) ikinci genel başkanlığını yaptı.
1999 yılında Schneidertempel Sanat Merkezi nin kuruluşuna öncülük etti, halen bu merkezin yöneticisidir.
Yazı araç ve gereçleri üreten bir şirketin sahibi olup, TUKID (Kırtasiyeciler derneği) Yönetim Kurulu Genel Sekreterliği görevini yürüt
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.