Yardım kuruluşu Oxfam, dünya liderleri küresel gıda sistemini reformdan geçirmezse, gıda fiyatlarının gelecek 20 yılda iki kattan fazla artacağı uyarısında bulundu. BBC Türkçe?de yayımlanan habere göre, kuruluşun yayımladığı rapordaki tahminler, 2030 yılında başlıca tahılların fiyatlarının yüzde 120 ila yüzde 180 artacağını gösteriyor.

Raporda, bu artışın yarısının küresel ısınmadan kaynaklanacağı belirtilirken, Oxfam Genel Direktörü Barbara Stocking, dünya liderlerine gıda piyasalarındaki kuralların daha iyi düzenlenmesi ve bir küresel iklim fonuna yatırım yapılması çağrısında bulundu. Stocking, “İklim değişikliği, artan gıda fiyatları, tarım arazisi, su ve enerji kıtlığı gibi giderek büyüyen sorunlarla başa çıkmak için gıda sistemi baştan sona değişmeli” dedi.

Oxfam’ın çalışmasında yurttaşlarını doyurmakta zorlanan dört bölgeye dikkat çekiliyor. Raporda, küçük toprak sahiplerine yatırım yapılmaması nedeniyle gıdanın büyük bölümünü ithal etmek zorunda kalan Guetemala’da 850 bin kişinin gıda güvenliği olmadığı belirtiliyor.

Hindistan’da bir kişinin, İngiltere’deki bir kişiye kıyasla gelirinin iki katını gıdaya harcamak zorunda kaldığı kaydediliyor. Azerbaycan’da kötü hala koşulları nedeniyle buğday üretiminin yüzde 33 düştüğü ve ülkenin Rusya’yla Kazakistan’dan buğday ithal etmek zorunda kaldığı vurgulanan raporda, Doğu Afrika’da da sekiz milyon kişinin kuraklık nedeniyle kronik gıda sıkıntısı çektiği, özellikle de kadınların ve çocukların en büyük sıkıntıyı yaşadığı ifade ediliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın