Çin’in kur dalgalanmalarından korunmak için yerel para birimlerine yönelmesi üzerine harekete geçen Akbank, 3 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip dünya devi ile Türkiye arasındaki Yuan işlemlerini başlattı.

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt ve Çin Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Gao Jian tarafından geçen Aralık ayında imzalanan anlaşma çerçevesinde Akbank, Nisan 2011 itibarıyla Çin parası Yuan üzerinden işlem yapmaya başladı.

Akbank KOBİ Bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, işlemlerin başlamasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, Akbank’ın, Çin Kalkınma Bankası ile yaptığı “Yuan/TL kullanım” anlaşmasının iki banka arasındaki uzun vadeli stratejik işbirliği için büyük önem taşıdığını söyledi. Gür, uluslararası finans piyasalarındaki hareketlere bağlı olarak yaşanan kur dalgalanmaları nedeniyle Çinli üretici ve ihracatçı firmaların Yuan üzerinden ticareti teşvik ettiklerini belirtti. Ayrıca, toplam 3 trilyon dolar tutarında yıllık ticaret hacmine sahip Çin’in, önümüzdeki birkaç yıl içinde, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ile ticaretinin yarısını Yuan üzerinden yapmayı hedeflediğini anımsattı.

“Bu nedenle, iki ülke arasındaki işlemlerde Yuan kullanımını başlatarak, geleceğin rekabet ortamında bir adım öne geçmiş olduk” diyen Gür, Türk üreticileri ve ihracatçılarının da kur dalgalanmalarından korunmak için Çin ile ticari işlemlerde yerel para birimini tercih etmeye başladıklarına dikkat çekti. Gür, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin de 20 milyar dolara dayandığının altını çizerek, başlattıkları Yuan işlemleri ile Çin – Türkiye bankacılık işlemlerinde önemli bir avantaj yakaladıklarına işaret etti.

Akbank’ta Yuan ile birçok işlem yapılabiliyor

Akbank’ın tüm şubelerinde uygulamaya başladığı Yuan – TL işlemleri ile kambiyodan, mevduata kadar birçok işlem yapılabiliyor. Akbank ve Çin Kalkınma Bankası’nın, uygulamaları tüm bankacılık işlemlerine yaymak amacıyla çalışmaları sürüyor. Üretici ve ihracatçı/ithalatçı firmaların, Akbank’ta Yuan üzerinden yapabildikleri başlıca işlemler şöyle:

>> Her türlü ödeme şekline göre gerçekleştirilecek ithalat/ihracat işlemleri.

>> Görünmeyen işlem transferleri.

>> Yurt dışından veya yurt içindeki diğer bankalardan havale şeklinde gelen dövizler karşılığında Vadesiz Yuan Mevduat Hesabı açılması ve bu hesaplardan havale ve virman işlemleri.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın