Sonuç bildirisi şu şekilde:
1. MÜSİAD, 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinin, 2023 vizyonunu geliştiren Türkiye için önemli bir eşik olduğuna inanmaktadır.
Son on yıldır sağlanan kazanımlar neticesinde Türkiye, bölgesinde oldukça önemli bir yer edinmiştir. Ekonomik, siyasi ve toplumsal olarak gelinen bu noktadan kesinlikle geriye dönülmemelidir. Bu sebeple, demokrasinin temel ve olmazsa olmaz şartı olan seçimlerin, huzur, sükunet ve adil bir çerçevede yapılması her şeyden önemlidir. Bu doğrultuda, özellikle bazı hassas bölgelerde düzen ve huzuru bozmaya yönelik girişimlere daha fazla dikkat gösterilmeli, provokasyonlara karşı devlet ve millet olarak birlikte mücadele edilmesi sağlanmalıdır.
2. MÜSİAD, seçimlerin öncelikle ülkedeki istikrarı bozmaması ve yeni hükümetin 2023 vizyonuna yönelik projelerini somut bir şekilde kamuoyu ile paylaşması gerektiğini düşünmektedir.
Ekonomik, sosyal ve siyasal aktörler, özellikle 2011 genel seçimleri öncesinde istikrarı bozabilecek üslup ve kutuplaşmalara değil, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında proje üretmeye ve sorunların çözümüne odaklanmalıdırlar. Özellikle, gündemi yönlendiren, ekonomide belirsizliklere neden olan, sivil idarenin üzerinde vesayet kullanmayı amaçlayan girişimlerin son bulması gerekmektedir. Oldukça önemli bir genel seçim öncesi bu ve benzer tasallutların etkisinin azaltılması, tüm toplumun yararına olacaktır.
Ayrıca bu dönemde seçim ekonomisinin uygulanmıyor olduğunu görmek, ülke adına sevindirici bir gelişmedir.
3. MÜSİAD, demokrasi yönünde gelişme gösteren tüm ülkelere model olacak, yeni ve sivil bir Anayasa?nın gerekliliğini bir kez daha işaret etmektedir.
Bugün Türkiye’nin gösterdiği gerek ekonomik gerekse siyasi gelişme, artık hemen hemen tüm dünya ülkeleri tarafından tespit edilmiş ve gıpta ile izlenir olmuştur. Tarihi bağımız olan ve doğal hinterlandımız saydığımız ülkelerde, demokrasi alanında gösterdiğimiz gelişmeler örnek alınır hale gelmiştir.
Özellikle, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine de model olacak, geniş özgürlükleri barındıran, toplumu ötekileştirmeyen ama kucaklayan, özel sektörü korkutmayan ama cesaret veren, devleti içe kapatmayan ama dünya gücü olması yönünde modern yetkiler sunan, statükoyu değil değişimi destekleyen ve kolaylaştıran, ülkemizin insan yapısı ve düşünce tarzına uyumlu, değerleriyle barışık, evrensel insan hak ve hürriyetlerini gözetecek, yeni sivil, çoğulcu bir Anayasa ihtiyacı şimdi her zamankinden daha fazla kendini göstermektedir.
4. MÜSİAD, ardı ardına açıklanan Strateji Belgelerini takdirle karşılamakta, eylem planı henüz oluşmamış belgelerin Eylem Planlarını beklemekte, Eylem Planı bulunan belgelerin ise uygulama süreçlerini takip etmektedir.
Ülkemizin uzun yıllardır sıkıntısını çektiği plansız, programsız ve stratejisiz büyüme çalışmalarının sona ermekte olduğunu görmek sevindirici bir gelişmedir. Bu bağlamda birçok alanda stratejilerin geliştiriliyor olması beklenen bir gelişme olmakla beraber, bunların eylem planlarının oluşturulması ve var olanların da uygulamalarının başlatılması ve onların da takip edilmesi gerekmektedir.
5. MÜSİAD, Türkiye için konulan 2023 hedeflerinin iddialı, zor, ama aşamalı ve ciddi bir planlama ile ulaşılması pekâlâ mümkün hedefler olduğunu düşünmektedir.
Bu hedeflere ulaşmada özellikle katma değeri yüksek, ileri teknoloji üretimine geçilmesi yönünde azami gayret sarf edilmesi gerektiği aşikardır. Özellikle, emek yoğun sektörlerde yaşanan rekabetçilik kaybı, düşük maliyetli, düşük katma değerli üretim üzerinden rekabet edebilme modelinin sürdürülebilir olmadığı bilinmektedir. Bu sebeple, yeni dönemde orta – yüksek teknolojilere dayalı üretim teknolojilerinin ve özellikle bilgi teknolojileri, nano-teknoloji, biyo-teknoloji, savunma sanayisi gibi geleceğe matuf sektörlerin ikame edilmesi, 2023 hedeflerine ulaşılması hususunda kaçınılmaz bir gereklilik olarak görülmektedir. Bunun da, dörder yıllık orta vadeli hedefler belirlenerek aşamalı bir programla yapılmasında hedeflere ulaşmada kolaylık sağlayacaktır.
6. MÜSİAD, ekonomide ve demokraside yükselme hedefi yolunda ikinci nesil ekonomik reformların, kararlılıkla devam etmesi gerektiğine inanmaktadır.
2011 ekonomi plan ve programına yönelik olarak eğitim sisteminde, vergi sisteminde, istihdam stratejilerinde ve kamu yönetiminde reformlar yapılması, başlatılan reformlara devam edilmesi son derece önemlidir.
7. MÜSİAD, kamu ve özel sektör iş birliğinin (PPP) gündeme taşınmasını önemsemektedir.
İç tasarruflarımızın bu denli kısıtlı olduğu bir ortamda, son dönemde birbiri ardına açıklanan büyük projelerin ortaya atıldığı günümüzde, kamu-özel sektör işbirliğine her zamankinden fazla ihtiyaç olduğu ortadadır. Bu nedenle bu tür mega projelerin finansmanında, yeni finansman modelini öngören PPP konusunda mevzuatın uluslararası kriterlere uygun olarak geliştirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde, kamu, düzenleyicilik görevini yerine getirirken, stratejik alanlarda özel sektörün elini taşın altına koymasını sağlayacak mevzuat düzenlemelerini hayata geçirmelidir.
MÜSİAD, kuruluşundan bu yana geçen 21 yılda yaptığı gibi; ülkemizin yararına olduğunu düşündüğü her çabayı destekleyeceğini açıkça beyan etmektedir. Toplumumuzun, ?yüksek ahlak ve özgün ileri teknoloji? anlayışı ile gelişeceğine inanan derneğimiz, tüm dünyanın kurtuluşu olmayan çözümlerin, gerçek anlamda çözüm olmadığını yürekten benimsemektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle aldığımız kararları kamuoyu ile paylaşırız.
MÜSİAD BAŞKANLAR KURULU
27 Mayıs 2011
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.