Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların halka arz öncesinden başlayarak, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemelerini sağlamak amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) ile ortak protokol imzaladı.

Kurumsal yapı gelecek

Protokol ile ihracatçı firmaların büyüme ve yatırımlarını finanse edebilmeleri için ihtiyaç duyacakları kaynağın temininde sermaye piyasasının sunduğu imkânlardan daha fazla yararlanmaları ve halka arza uygun bir kurumsal yapıya kavuşmaları amaçlanıyor. Ayrıca firmaların, global piyasalarda rekabetçi, iyi yönetilen, ortaklarına yüksek değer sağlayan kurumlar haline dönüşmelerini, halka arza uygun bir kurumsal yapıya kavuşmalarını ve halka arz öncesinden başlayarak, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemeleri düzenlenecek eğitim ve seminerlerle sağlanacak.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hedeflerinin ihracatçıların büyümesini sağlamak ve yatırımlarını sermaye piyasaları aracılığı ile daha kolay bir şekilde finanse etmelerine yardımcı olmak olduğunu söyledi. İhracatla birlikte firmaların da büyüdüğünü hatırlatan Büyükekşi, ?Bu yıl 135 milyar dolar ihracatla rekor hedefliyoruz. İhracatın hacmi büyüdükçe firmalarımızın da finansal ihtiyaçları artış gösteriyor. Biz ihracatçılarımızın her türlü finansal enstrümanı rahatça kullanabilmelerinin yolunu açıyoruz. Sermaye piyasasının sunduğu imkanları değerlendirmek gerekiyor. Büyümek isteyen ihracatçılarımızı, halka arz yoluyla, uzun vadeli finansman imkanına kavuşturmamız firmalarımızı güçlendirecek ve 500 milyar dolar ihracat hedefimizi kolaylaştıracaktır? diye konuştu.

Sıfır maliyetle uzun vadeli kaynak

En büyük ihracatçı firmanın 3.2 milyar dolar dış satış yaptığını hatırlatan Büyükekşi, bu rakamın çok daha büyük olması gerektiğine inandığını aktararak, firmaların cirolarının da bu yönde artış göstermesinin önemine değindi. İhracatçılarla gerçekleştirdikleri eğilim anketlerinde de finansman sorununun ön sıralarda geldiğini ifade eden Büyükekşi, ?İhracatçıların en büyük sorunu teminat. Halka açık şirketlerin teminat gösterebilmesi çok daha kolay olacak. İhracatçılarımız sıfır maliyetle uzun vadeli kaynağa sahip olacaklar? diyerek kendi şirketini de halka açmak için girişimlerde bulunacağını ifade etti.

İhracatçının finansman riski kalmayacak

SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray ise büyümek isteyen şirketlerin, halka arz yoluyla, uzun vadeli finansman imkanına kavuşabilmesinin önünü açmak istediklerini vurguladı. SPK ile birlikte ülkedeki tüm sermaye piyasası kurumlarının, ihracatçı birlikleri ile beraber halka arz ve kurumsal yönetim konusunda birikimlerini bir araya getirmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Akgiray, ?Bu girişimin sermaye piyasamızda yeni bir sinerji oluşturacak. Bugün 130 milyar dolar ihracat demek o kadar para giriyor demek. Biz mekanizmayı iyi kurarsak halka arz yoluyla ihracatçılarımızın sermaye tabanını kuvvetlendirmiş, artı kur riskine ve diğer fiyat risklerine karşı korumuş oluruz. Her türlü yatırımı cesaretle yapmalarını sağlarız? dedi.

Öz kaynağa destek

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, büyüme potansiyeline sahip şirketlerin sermaye piyasasının sunduğu imkanlardan daha fazla yararlanmaları ve yurtdışında daha rekabetçi bir yapıya kavuşmaları ile marka değerlerini arttırmalarının önemine değindi. Erkan, ?İhracat hedefimiz 500 milyar dolar. Bu durumda bizim de desteğimiz olmalı. İhracatçı, sermaye piyasalarının arkasında destek olduğunu hissetmeli. Şirketlerimiz devamlı yatırım yaptığı için kendi öz kaynaklarıyla buna yetemiyorlar ciddi finans ihtiyaçları var. Öz kaynağa destek sağlamak maliyetleri düşürür. Bu da şirketlerimizin yurtdışında daha rahat rekabet etmelerini sağlayacak ve sürdürülebilirliklerini güvence altına alabilmeleri için büyük önem taşıyacaktır? şeklinde konuştu.

TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, Takasbank Genel Müdürü Dr. Emin Server Çatana ve MKK Genel Müdürü Doç. Dr. Yakup Ergincan da bazı şirketlerin sermaye piyasasını iyi kullanarak çok iyi yerlere geldiklerinin altını çizdiler ve TİM çatısı altındaki firmaların globalleşmeye aday en önemli şirketler olduğunu vurguladılar. Söz konusu protokol sonrasında sermaye piyasalarına açılacak firmaların kredibilitelerinin artacağını, kurumsallaşacaklarını ve profesyonel yönetime kavuşarak çok daha iyi yerlere geleceklerini kaydettiler.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın