Varantların klasik yatırım araçlarından farklı olan varant, menkul kıymetlendirilmiş bir opsiyon; yatırımcısına “istendiği takdirde kullanmaya, istenmediği takdirde kullanmamaya olanak sağlayan bir ‘hak sahibi’ olma durumu. Yatırımcıya ekonomik bir değer verecekse ve yatırımcı kardaysa, o hak kullanımı devreye giriyor ve varantta dönüşüm gerçekleşiyor. Eğer, herhangi bir ekonomik değer katmayacaksa o zaman devreye girmiyor. Varantlar, yatırımcıya belli bir şeyi belli bir zamanda ya da zamana kadar belli bir fiyattan alma ya da satma hakkı veriyor. Zarar, bir nevi sigorta primine ödenen bedel kadar, kâr ise işlemle oluşan, sınırsız bir işleyişe sahip. Yani, zarar sınırlı, kâr sınırsız.

Sigorta poliçesine benzetilebilecek olan varantlar, vade tarihinin bitmesi beklenmeden aynı zamanda günlük işlemlerde de alınıp, satılabiliyor. Bu işlemlerde, alım ile satım arasındaki makas 1 kuruş gibi düşük oranda tutularak, her zaman alıcı ve satıcı bulunmasının da önü açılıyor.

Varant fiyatları nasıl belirleniyor?

Varantın değeri genel anlamda içsel değer ve zaman değerinden oluşuyor. İçsel değer varantın belirli bir zamanda kullanıldığındaki güncel değeri ifade ederken, zaman değeri ise dayanak varlığın vade sonuna kadar geçecek sürede oluşabilecek dalgalanmaları hesaba katan bedel olarak nitelendirilebilir.
Bununla birlikte, dayanak varlık fiyatı, oynaklık, piyasadaki faiz oranı ve dayanak varlığın (hisse senediyse) vereceği temettülerde fiyat üzerinde etkili oluyor.

Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olan varantlar hem aşağı hem de yukarı yönlü piyasalarda aynı anda kazandırma fırsatı sunuyor; hem spekülasyon hem de koruma amaçlı kullanılabiliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın