ESİN ÇETİNEL >> PARA DERGİSİ >> Risk sevmeyen küçük tasarruf sahiplerinin vazgeçilmez yatırım aracı mevduatın yıldızı e-mevduatla yeniden parladı. Genellikle yüksek mevduat sahiplerine şubelerinde açıkladığı faizin 0.50 ila 1.5 puan üzerinde ek faiz uygulayan bankalar, şimdi e-mevduat sayesinde küçük mevduat sahiplerine de ek faiz vermeye başladı.

E-mevduata genellikle 500 veya bin lira gibi çok düşük alt limit uygulayan bankalar, şubelerinden yaptıkları mevduat işlemine göre faizlerini 0.25 ila 3 puan arasında daha yüksek uyguluyor. Vadeler uzadıkça gişe faizi ile e-mevduat faizi arasındaki fark açılıyor. Bankalar cazip faiz uygulayarak müşterilerini daha uzun vadeli mevduata yönlendirmeye özen gösteriyor.

Örneğin şubesine gelen müşterisine bir aylık mevduat için yüzde 6.25 faiz uygulayan Akbank, aynı müşteri internet üzerinden e-mevduat yaptığında yüzde 7 faiz veriyor. Yani müşteri e-mevduat sayesinde 0.75 daha yüksek faiz alıyor. Akbank üç aylık mevduat için şubesinden yüzde 6.50 verirken e-mevduatta bu oran yüzde 7.50?ye çıkıyor. Yani yatırımcı 1 puan artı faiz alıyor. Aynı banka altı aylık mevduata şubeden yüzde 6.75 faiz uygularken e-mevduat müşterisine 1.25 puan artı faiz uygulayıp yüzde 8 faiz veriyor. Bir yıllık mevduatta ise aradaki fark 2.5 puana çıkıyor. Akbank bir yıllık mevduata şubelerinden yüzde 7, buna karşın internetten yapılan e-mevduata ise yüzde 9.50 faiz uyguluyor.

Düşük tutara yüksek faiz

Bankaların şube maliyetlerini aşağı çekebilmek için internet üzerinden yapılan işlemleri ödüllendirdiği gözleniyor. E-mevduatta bunlardan biri… Bankaların genellikle şubelerine gelen büyük mevduat sahiplerine tabela faizlerinin üzerinde faiz verdiklerini söyleyen şube yetkililerine göre, bazı bankalar 25 bin lira, bazı bankalar 50 bin lira ve üzerindeki mevduatlara zaten 0.50 ila 1.5 puan arasında ek faiz veriyor. Bankalar şimdi de şube maliyetlerini aşağıya çekebilmek için internet üzerinden vadeli mevduat hesabı açtıran müşterilerine para miktarı ne olursa olsun bu ek faizi vermeye başladı. Az sayıda banka ise e-mevduatta para miktarı arttıkça zaten şubeye göre cazip olan faiz oranlarını daha da yukarı çekiyor.

500 TL?si olana özel oran

Şubeden açılan mevduat hesaplarına göre e-mevduata özel faiz uygulayan bankalardan biri olan Garanti Bankası, para tutarı arttıkça e-mevduat faizlerinin de yükseldiğine dikkat çekiyor. Bir yıl vadeli e-mevduata yüzde 9?a varan faiz uygulayan Garanti Bankası, euro ve dolar hesapları için de bir ay vadeye yüzde 2.75, üç ay vadeye yüzde 3, altı ay ve bir yıla yüzde 3.25 faiz uyguladığını açıklıyor. Banka bu konudaki hizmetlerini şöyle özetliyor:

?İnternet şubesinden e-vadeli hesap açmak için gerekli olan minimum hesap açılış tutarı, 500 lira, 1000 euro veya 1000 dolardır. Müşterilerimiz, internet şubesinden açacakları bu tutarlardan başlayan mevduatları için standart faiz oranlarına göre daha avantajlı oranlardan faydalanabiliyor.

İnternet şubemizde, vadeli-vadesiz hesap açılışı, para transferleri, fatura ödemeleri, kredi başvurusu, kredi kartı işlemleri, kontör yükleme, sigorta ve vergi ödemelerinden hisse senedi, repo, fon, döviz ve VOB işlemlerine kadar 300?e varan farklı işlem seçeneği sunuyoruz. İnternet bankacılığı, kullanım kolaylığının yanı sıra avantajlı faiz ve komisyon oranlarıyla da ana hizmet noktası konumuna geldi.?

Dövizli mevduat da uygulanıyor

Bankalar sadece TL mevduata değil dolar veya euro cinsi mevduata da e-mevduat yapma imkanı sağlıyor. Hatta yabancı para cinsiyle yapılan e-mevduatın faizi şubeden yapılan işlemin faizinin zaman zaman iki katı hatta daha üzerine çıkabiliyor.

Bankaların internet sitelerinde yayınlanan e-mevduat faizlerine göre, döviz cinsi e-mevduata en yüksek faizi uygulayan banka ise Denizbank. Banka bir aylık dolar cinsi mevduata yüzde 1.55 faiz uygularken e-mevduatta bu oranı yüzde 3.40?a çıkarıyor. Vade bir yıl olduğunda ise şubeden yapılan mevduata yüzde 1.65, e-mevduata yüzde 3.50 faiz veriyor.

Euro cinsi mevduatta da benzer durum var. Bankalar içinde euro cinsi e-mevduata en yüksek faizi yine Denizbank veriyor. Banka dolar cinsi mevduata uyguladığı faizleri euro hesaplarına da aynen uyguluyor.

Hesap için şube şart

Yatırımcıların e-mevduat işlemi yapmak için yine şubeye gitmesi gerekiyor. Şayet yatırımcı o bankada bugüne kadar hiç hesap açtırmamışsa bankaya gidip gişeden vadesiz mevduat hesabı açtırıyor. Ardından evinden veya işinden bankanın internet sitesine girip e-mevduat hesabını açıp parasını daha yüksek faizle vadeli mevduata kaydırabiliyor. Daha önce yatırım hesabı, vadeli veya vadesiz hesabı olanlarsa şubeye gitmeden internet üzerinden vadeli mevduat hesabını açıp parasını yüksek faizle e-mevduata yatırabiliyor.

Faizler yükselecek

Merkez Bankası?nın mevduat munzam karşılıklarını artırırken kısa vadeli mevduatların karşılıklarında daha yüksek artışa gittiğini hatırlatan bankacılar, bu nedenle bankaların maliyeti daha düşük uzun vadeli mevduat yapmaya çalıştığını söylüyor. Bunun yatırımcıya da yansıyacağını öne süren bankacılar, önümüzdeki dönemde bankaların kısa vadeli mevduat faizlerini aşağı çekip uzun vadeli mevduat faizlerinde ise artışa gidebileceğini belirtiyor. Bankalar net bir tarih vermemekle birlikte önümüzdeki dönem uzun vadeli mevduat faizlerinin iki haneli rakamları bulabileceği tahmininde bulunuyor.

Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer: ?Uzun vadede faiz yükseli, kısa vadede düşer?

E-mevduatta farklı parasal büyüklüklere farklı oran uygulamamız yok. Buna karşın e-mevduatta alt limit bin baremdir. Yani 1000 lira, 1000 euro, 1000 ABD doları tutarlarının altında e-mevduat hesabı açılmıyor.

İnternet bankacılığı üzerinden yapılan işlemlerin maliyeti şubeye oranla daha düşük. Bu nedenle bankalar müşterilerini internet bankacılığına yönlendirmek amacıyla avantajlı oranları bu kanal üzerinden müşterilerine sunuyor.

Ülkemizde tasarruf sahiplerinin tercihi çoğunlukla kısa vadeli mevduat olduğu için ülke genelinde kısa vadeli kaynaklar, uzun vadeli kaynaklardan daha fazla. TCMB bu durumu aksi yöne çevirmek ve mevduatta vadeyi uzatmak için bazı tedbirler almış ve zorunlu karşılık oranlarını kısa vadeli mevduatlarda artırarak hem yatırımcıyı hem de bankaları uzun vadeli mevduata yönlendirmeyi amaçlıyor.

Bankalar uzun vadeli kaynaklarını artırmak ve maliyetlerini düşürmek istedikleri için yoğun rekabet 92 gün ve üzeri mevduatlarda yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde bir yıl ve daha uzun vadeli mevduatlarda faiz oranlarının yüzde 9.50 ila 10 aralığında seyretmesi beklenmeli. Buna karşın, kısa vadeli mevduatlarda ise faizlerde düşüş yaşanmasını, ancak bu düşüşün çok kısa süreli olmayacağını tahmin ediyorum.

Özellikle bankamızın bir yıl ve üzeri e-mevduata uyguladığı yüzde 9.5?luk oranın müşterilerimiz için avantajlı olduğunu düşünüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın