Türkiye’nin en büyük üniversite kampüslerinden birine sahip olan ODTÜ, bir ilke imza atarak çevreye daha duyarlı sürdürülebilir bir kampüs için harekete geçiyor.

ODTÜ yerleskesi, 45.000 dekarlık kampüs alanı ve 30.430 dekar büyüklüğünde orman alanı ile Eymir Gölü’nü de içine alan, Türkiye’nin en büyük üniversite kampüslerinden biridir. Üniversite, kampüs hayatı içinde öğrencilerinin yenilikçi ve yaratıcı fikirlerine de yer vermek için ürettikleri projeleri ödüllendiriyor.

Sürdürülebilir ODTÜ Yerleskesi için fikirlerin paylasılabileceği bir platform yaratmak amacıyla “Sürdürülebilir Kampüs” yarısması düzenleniyor. Yarısma, farklı disiplinlerden öğrencilerin çalısma grupları olusturarak yaratıcı fikirler gelistirmelerini tesvik etmeyi amaçlıyor. Yarısmanın ana temalarını Yapılı Çevre, Doğal Çevre ve Sürdürülebilirliğin Yönetimi baslıkları olusturuyor.

Tüm lisans ve lisansüstü öğrencilerine açık olarak düzenlenen yarısma çerçevesinde konu seçiminde, sürdürülebilir ODTÜ Yerleskesi’nin gelistirilmesine sağlanan katkı ve uygulanabilirlik kıstasları dikkate alındı. Üç kisiden olusan çalısma grupları, sürdürülebilir bir yerleske için kavramsal öneriler gelistirdi

Yaratıcı projeler ile ODTÜ Kampüsü yenileniyor

Öğrenci grupları tarafından sunulan çalısmalar arasında; Kampüsteki araç trafiğini düzenleyerek çevreye duyarlı bir ulasım sistemi, atıkların azaltılması ve geri dönüsümünü sağlayan sistem ile doğal çevre ve insan etkilesimini artırarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim sistemi temalı projeler öne çıkmıstır.  Ödül töreninin gerçekleseceği gün projelerini tekrar sunacak öğrenciler için geri sayım basladı.

Kazanan ekibe İngiltere seyahati

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın açılıs konusması ile baslayacaködül töreninde British Council Türkiye Operasyonlar Direktörü Jeff Streeter da yer alacak. Projeleri değerlendirecek jüri üyeleri arasında  ODTÜ üniversitesinden  Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu, Prof. Dr. İnci Gökmen, Prof. Dr. Baykan Günay, Prof. Dr. Canan Özgen ve British Council Bilim Projeleri  Müdürü Özlem Gökalp bulunuyor.

Birinci gelen ekip British Council tarafından İngiltere seyahati ile ödüllendirilecek. Bu seyahatte amaç, öğrencilerin İngiltere’deki sürdürülebilir yerleske uygulamalarını gözlemlemeleri, oradaki akademisyenlerle bilgi paylasımında bulunmaları ve öğrencilere mevcut uygulama fikirlerini kendi kampüslerine tasıma fırsatı verebilmektir.

Sürdürülebilir Kampüs için en iyi örnekler arasında yer alan Britanya üniversitelerinden Nottingham University, Northumbria University ve University of East Anglia’ye düzenlenecek geziler dısında, kazanan öğrencilere New Castle University Upon Tyne, Cardiff University, University of Salford ile Oxford Brookes University kampüslerini de ziyaret etme sansı verilecek.

Ödül töreni nerede, ne zaman?

>> 16 Mayıs 2011 Pazartesi, 17:00 -18:45 ODTU Kültür Kongre Merkezi, B Salonu Ankara


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın