İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş, Biga Yarımadası rüzgar enerjisi ihalesini 1 kwh rüzgar için devlete 5.1 kuruş ?rüzgar hakkı? gibi rekor bir ücret teklif ederek kazandı. Elde edilecek enerji, hem İÇDAŞ?ın hem de bölgenin ihtiyaçları için kullanılabilecek. İÇDAŞ; Biga bölgesinde, termik ve hidrolik santralden sonra rüzgar enerjisine de  adım atmış oldu.

Biga Yarımadası rüzgar enerjisi ihalesinde 1 kilovat saat (kwh) rüzgar için devlete 5.1 kuruş ödemeyi taahhüt eden İÇDAŞ devlete, yıllık 11.000.000 TL ; 20 yıl sonunda  ise TÜFE hariç yaklaşık 220.000.000 TL rüzgar hakkı ödeyecek.

Konuyla ilgili olarak İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin tarafından yapılan açıklama şöyle:

?Biga Yarımadası rüzgar enerji projeleri için 1 Kasım 2007 tarihinde yapılan başvuru toplama işleminde çeşitli yatırımcı firmalarca  toplam 828 MW RES başvurusu yapılmıştı. TEİAŞ?ın Trafo Merkezi bazında bağlanabilir kapasite açıklaması üzerine yatırımcılar başvurularını bu güçlere göre yeniden revize ederek  toplam 488 MW başvuruda  bulunmuşlardı. Biga  TM bağlanabilir kapasitesinin 60 MW olması nedeniyle İÇDAŞ? da 1 Kasım 2007 de 106 MW olarak yaptığı başvurusunu 60 MW olarak revize etmişti.

Rüzgar enerji ihalelerinde bugüne kadar verilmiş en yüksek teklifler sırasıyla, Çan Trafo Merkezi için 3,43 kuruş, Ayvalık Trafo Merkezi için 2,82 kuruş ve Taşucu Trafo Merkezi için de 2,76 kuruş olmuştu. İÇDAŞ, bugün gerçekleştirilen ihalede, şimdiye kadar yapılan  enerji ihalelerinde  görülmemiş bir teklif sunarak; ?rüzgar hakkı? olarak rüzgar santrallerinde üretilecek elektrik için kwh başına 5.1 Kuruş teklifi  vermiştir. Üretici firmaların bu fiyatlarla yatırımın geri dönüş süresinin oldukça uzun zaman alacağı yönündeki uyarılarına rağmen, İÇDAŞ?ın kararı ve teklifi nettir.

Biga bölgesinde yapmış olduğumuz termik ve hidrolik santralimizden sonra rüzgar enerjisine de  adım atmış olduk. İÇDAŞ olarak bundan sonraki hedefimiz tesislerimizin iç tüketim ihtiyacını karşılanmaya yönelik olarak güneş enerjisine dayalı santrallerin kurulması olacaktır. Bilindiği üzere ülkemiz enerji kaynakları sınırlıdır. Bu nedenle yapmamız gereken; ülkemizin rüzgar ve güneş gibi enerji kaynaklarından azami şekilde faydalanmasını sağlamaktır.

Bu teklif ile vereceğimiz yıllık rüzgar hakkı tutarı yaklaşık 11.000.000 TL?dir. 20 yılın sonunda TÜFE hariç toplamda yaklaşık 220.000.000 TL rüzgar hakkı olarak devletimize ödenmiş olacaktır. Bu yatırımlar ile devletimiz enerji ve gelir sahibi olurken, bir nebze de olsa karbon salınımlarının azaltılmasını sağlayarak hepimizin geleceğimize katkı sunmuş olduk. Bu yatırım İÇDAŞ çevre duyarlılığına da bir başka örnek oluşturmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde İÇDAŞ ailesi olarak insana ve çevreye duyarlı yatırımlarımızın sayısı artarak devam edecektir.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın