Küresel ekonominin dinamik sektörlere yönelik yaptığı araştırma ve incelemelerle profesyonellere yol gösteren Deloitte, turizm sektörüne ayna tutan “Konaklama e-Vizyon” bülteninin Nisan 2011 sayısını yayımladı. Bültende, Euro ve Euro dışı bölgelerdeki önde gelen kentlerin 2010 performansları değerlendirildi. 2007 yılındaki en yüksek performanslarına göre yapılan karşılaştırmada oda başına gelirlerini yüzde 42 oranında artıran İstanbul birinci sırayı aldı.

Konaklama sektöründeki gelişmelerle ilgili hazırlanan çalışmayı değerlendiren Deloitte Türkiye Ortağı ve Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz şunları söyledi:

“Yılın ilk çeyreğini geride bırakırken Avrupa’daki otellerin performansını ‘Konaklama e-Vizyon’da inceledik. Otelcilik sektörü kriz nedeniyle yaşanan kayıpları geri kazanmaya çalışıyor. Bazı kentler başarıyı yakalarken, bazıları ise henüz eski seviyelerine ulaşamadı. Buna rağmen Avrupa’daki gelişmeler umut verici.”

Ortadoğu’daki kriz Avrupa’daki turizme yarayabilir

Turistlerin, Ortadoğu’daki çalkantılı ortam nedeniyle Avrupa’ya yönelebileceğini ifade eden Cangöz sözlerine şöyle devam etti:

“Avrupa’ya bakıldığında İstanbul’un gösterdiği performans gerçekten gurur verici. İstanbul, oda başına gelir açısından kaydettiği büyüme ile lider konumuna yerleşti. Bu konum, Türkiye’deki otelcilik sektörünün kriz sonrasında güçlü bir ivmeyle kararlı ve güçlü adımlar attığının bir teyidi niteliğindedir. Bu dinamizmi 2011 yılında da korumasını diliyorum.”

İstanbul otelleri Avrupa’nın lideri

Göteborg, Münih ve Duesseldorf gibi güçlü oyuncular arasından sıyrılan İstanbul oda başına gelirde, 2007’ye göre yüzde 42 büyüme kaydetti. İstanbul’un Avrupa’da en güçlü büyümeyi elde etmesinde 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının da etkili olduğu tahmin ediliyor. İstanbul otellerinde oda başına gelir sadece geçen yıl yüzde 22,8 oranında artarak, 284 TL düzeyine çıktı. İstanbul’u yüzde 33,4’lük büyüme ile Tel Aviv, yüzde 30,8 ile Düsseldorf ve yüzde 21,3 ile Münih izliyorlar.

Avrupa’da performanslar farklı

Deloitte’un çalışmasında, Avrupa’daki pek çok ülkede ekonomik büyümenin zayıf olduğu, geçtiğimiz Nisan ayında İzlanda’daki yanardağın patlaması nedeniyle Avrupa hava sahasının kapanması gibi sorunların yaşandığı hatırlatılıyor. Buna rağmen Dünya Turizm Organizasyonu’nun verilerine göre Avrupa’ya gelen turist sayısı 2009’a oranla yüzde 3 artarak 473 milyon olarak gerçekleşti.

Euro bölgesinde en güçlü performans Almanya’nın

Euro bölgesinde oda başına gelir artışı açısından en güçlü performansı Almanya gösterdi.  2007 yılına göre Düsseldorf yüzde 30,8 büyüme elde ederken Münih’in büyümesi yüzde 21,3 düzeyinde gerçekleşti. Avrupa’da güçlü performans gösteren diğer ülkeler arasında Estonya, İzlanda, Litvanya ve Türkiye yer alıyor.

2007 sonuçlarını yakalayamayan İspanya’da ise Barselona’da yüzde 25, Madrid’de ise yüzde 29,6’lık azalma görülüyor. Prag yüzde 44,9 ve Dublin yüzde 32,8 ile en yüksek seviyede azalmanın görüldüğü şehirler arasında yer alıyor. İşsizliğin artması, maaşların yükselmemesi ve müşteri güveninin zayıflaması gibi nedenlerden dolayı Avrupa’da pek çok ülkenin zorluk çektiği belirtiliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın