Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yazılı bir açıklama yaparak, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ve vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren uygulamadan, hem mükelleflerin hem de kamunun daha etkin bir şekilde faydalanabilmesi için yararlanma süresinin uzatılması gerektiğini belirtti.

MÜSİAD tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

Torba Yasa olarak adlandırılan kanunla gelen mali af kapsamında, geçen iki ay gibi kısa bir sürede, 3 milyon civarındaki başvuruyla 35 milyar TL?lik borcun yapılandırılmış olması çok önemli bir gelişmedir. Nitekim, bu yerinde uygulamayla, kamuya, daha şimdiden 18 milyar TL tutarına ulaşan taahhütlerle ciddi bir kaynak sağlanacaktır.

Ancak, takdir etmek gerekir ki, tasarının hızlı bir şekilde yasalaşması ve hayata geçirilmesi ile birlikte, gerek mükellefler gerekse uygulamanın yapıldığı kurumlar, mevzuattaki bu farklılığa adaptasyon anlamında sıkıntılar yaşamışlardır. Ayrıca, yılda bir kez ibraz edilen Kurumlar Vergisi Beyannamesi?nin hazırlanma sürecinin ve diğer bazı vergilerin ödenme zamanının aynı döneme denk gelmiş olması, yükümlülerin ve mali müşavirlerin yükünü oldukça arttırmıştır. Tüm bunların sonucu olarak, hem mükellefler hem de kamu için büyük bir fırsat olarak nitelendirilen Yeniden Yapılandırma uygulaması için belirlenmiş olan süre kısıtlı kalmıştır.

Dolayısıyla, Cumhuriyet tarihinin en önemli yeniden yapılandırması olan ve mükelleflerin büyük ilgi gösterdiği bu uygulamadan daha kapsamlı ve etkin bir şekilde faydalanabilmek için bitiş tarihi yeniden gözden geçirilmelidir. Tanınacak ek bir sürenin, hiçbir olumsuz etkisi olmayacağını, aksine kamuya ek kaynak getireceğini göz önüne almak gerekmektedir. Bu bağlamda, Kanunun, Bakanlar Kurulu?na vermiş olduğu başvuru süresine dair 1 aylık uzatma imkanından yararlanılması gerektiğine inanmaktayız.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın