Değişen yaşam tarzlarına paralel olarak büyüklüğü giderek artan ev dışı tüketime yönelik periyodik raporlar yayımlayan Ipsos KMG?nin Yerinde Tüketim Paneli, haneler dışındaki peynir tüketimine dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Ev dışı tüketimi düzenli olarak takip edip iki aylık dönemlerle raporlayan Ipsos KMG Yerinde Tüketim Paneli?ne göre, evlerde kahvaltı sofralarının değişmez yiyeceği olan peynir, ev dışında yeme-içme mekânlarında daha çok çorba ve pidelerin üstünde, tost ve sandviçlerde karşımıza çıkıyor.
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa?da toplam peynir tüketiminin yüzde 7?si yerinde tüketim kanallarında gerçekleşiyor. Peynir özellikle restoran, kafe ve pastanelerde yoğun olarak tüketiliyor. Restoranlarda çok farklı yiyecek ve içecek alternatiflerinin olması peynir tüketimine de yansımış durumda. Bu kanalda peynir özellikle pide, dürüm ve köfte gibi yemeklerin lezzetini arttırırken, alkollü içeceklerle servis edilen peynir tabağı ve meze aperatiflerinde de tüketiliyor. Kafe ve pastanelerde börek, tost ve sandviç gibi ürünlerde genellikle kaşar peyniri kullanılıyor. Kahvaltı servislerinin yapıldığı kafelerde kaşar peynirinin yanı sıra kahvaltı tabaklarında farklı çeşitlilikte peynir türlerini de görmek mümkün.
Yerinde tüketim kanalları paketli ürünlerin yanı sıra marketlerin şarküteri reyonlarından ve açık pazarlardan da peynir satın alıyor. Ancak yeme-içme mekânlarının, özellikle büyük miktarlarda alım yaptıkları üretici ya da toptancıları da tercih etmesinin etkisiyle paketli ürünlerin payı oldukça yüksek. Paketli peynir tüketimi pazarın yaklaşık yüzde 87?sini, açık şarküteri peynir ürünleri ise yüzde 13?ünü oluşturuyor.
Ipsos KGM, pazarın en az bilinen bölümü olan ev dışı tüketimi aydınlatmak üzere Yerinde Tüketim Paneli?ni, 5 büyük ilde 2100 noktadan oluşan örneklemle yürütüyor. Lokanta, okul kantini, fast-food yerler, oteller, barlar gibi birçok noktayı kapsayan panelde ev dışı tüketimin büyüklüğü belirleniyor.

www.etuderbulten.com


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın