Gıda ve içecek sektöründe, yüksek ihracat imkânına sahip, uluslararası kriterlerde çalışan birçok şirket bulunduğunu da kaydeden Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Sektör geçen yıl 6,7 milyar dolar ihracat, 3,4 milyar dolar ithalat yaptı, 3,3 milyar dolar ticaret fazlası verdi. Ticaret fazlası 2009’a göre yüzde 10 arttı. Türkiye’nin etrafındaki, AB, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerin toplam nüfusu 1 milyar ve buralardaki gıda ticareti 632 milyar dolar. Türkiye bu ticaretten şimdilik yüzde 1 pay alıyor. Doğru bir planlama ve desteklerle tarım, gıda ve içecek sektörlerimiz, istihdamın ve ihracatın yıldızı olabilir.”
Yaşar: ?adil ve doğru bir mevzuat oturtulmalı?
TOBB İçecek Sanayii Meclis Başkanı Feyhan Yaşar da toplantının açılışında bir konuşma yaparak, Gıda güvenliği Faslının müzakereye açılması ve AB’ye mevzuat uyumu çalışmaları ile yeni bir döneme girildiğine işaret etti. Artık ekonomide ”büyüme” ve ”sürdürülebilirliğin” birlikte düşünüldüğünü belirterek, sürdürülebilirliğin sağlanması için, sektörde, sağlıklı, adil ve doğru bir mevzuatın oturtulması gerektiğini söyleyen Yaşar, gıda kanununa ilişkin bazı yönetmeliklerin tamamlanmaması nedeniyle bazı sorunlar yaşandığını da belirtti. İçecek sektöründe ÖTV’nin yüksekliği, kaliteli hammadde bulunmaması gibi sorunlar olduğunu kaydeden Yaşar, çalıştayı, sektörün sağlıklı gelişmesi için halkın biyoteknoloji ve GDO konusunda doğru bilgilendirilmesi amacıyla düzenlediklerini söyledi.
Menlik: ?AB?ye tam uyumun yanı sıra idari ve teknik kapasite de geliştirilmeli?
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Kurumsal İletişim Direktörü İlknur Menlik ise çalıştayda yaptığı sunumda, sektörün küresel rekabet gücünü koruyabilmesi için sürdürülebilir üretim, tüketim ve ihracatın zorunluluğuna dikkat çekti. Menlik; 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu sonrasında sektörün yaşadığı sıkıntıları dile getirdiği konuşmasında, Biyogüvenlik Kurulu tarafından gıda amaçlı hiçbir GDO ve ürününün ithaline ve kullanımına henüz izin verilmediğini ifade etti. Kurul tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı?na önerilen binde 9 oranındaki eşik değerin de henüz gen listesi yayınlanmadığı için uygulanmadığını belirten TGDF Kurumsal İlişkiler Direktörü, bulaşan genlerle ilgili bir düzenleme olmayışı nedeniyle GDO içermeyen ürünlerin bile gümrüklerde sorun yaşadığına dikkat çekti. İlknur Menlik, sıkıntıların giderilmesi için AB?ye tam uyumlu bir mevzuatın yanı sıra idari ve teknik kapasitenin de geliştirilmesi gereğine işaret etti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.