İtalya Çevre, Arazi ve Deniz Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, REC ve ÇEBDİK ortaklığında gerçekleştirilen ?Düşük Karbonlu Gelecek için Eko-Bina Çözümleri? toplantısında bir araya gelen, akademisyenler, uzmanlar, mimarlar, inşaat sektörü ve girişimciler bilgi paylaşımında bulundu.

Sürdürülebilir Binalarda İnovasyon ve Teknolojiler ile Sürdürülebilir Mimarinin Prensipleri konularının alanlarında uzman konuşmacılar tarafından ayrıntılı olarak ele alındığı toplantıda, İtalyan ve Türk uzmanlar, daha iyi bir gelecek için mimari, inşaat sektörü, ekoloji ve sürdürülebilirlik arasındaki ilişkileri tartıştı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran inşaat sektörünün sera gazlarının azaltılmasında etkisi, enerji verimliliği sağlanmasında yeşil bina projeleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması konusunda bilgiler verdi.

İnşaat sektörünün iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir arena olduğunun dile getirildiği toplantıda binalarda enerji kullanımının çevre üzerindeki etkisi de ele alındı. Binalarda enerji kullanımının önemli ölçüde azaltılmasının mümkün olduğu belirtilirken, ısıtma, soğutma ve aydınlatmada enerji verimliliği sağlamak için, yeşil binaları teşvik etmek ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda toplumda farkındalığı arttırmak gerektiği vurgulandı.

Toplantıda konuşan İtalya Çevre, Arazi ve Deniz Bakanı Dr. Corradi Clini, ?Avrupa?da hedefimiz sıfır emisyonlu binalar. Buna çok önem veriyoruz ve bütün yatırımlarımız bu yönde. İnanıyorum ki bu sektör gelecek için önemli? diye konuştu. Sürdürülebilir binalar, teknoloji ve inovasyon oturumunda konuşan ENI firmasından Camillo Rovida ise binalarda ısı yalıtımı ve enerji verimliliği arasındaki bağlantıyı ele alarak, ?Binalarda ısı kaybının yüzde 32?si duvarlardan, yüzde 27?si çatıdan gerçekleşiyor. Enerji performans sertifikalı yeşil evler, bu ısı kayıplarını büyük ölçüde engelliyor. Bu şekilde enerji verimliliği sağlanıyor. Elbette bütün bunlar küresel ısınmayı olumlu etkiliyor. Bu çalışmalar karbon emisyonunun 2020 yılında yüzde  20 azaltılması hedefine katkı sağlayacaktır? dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın