Marka tescil belgesinin alınması maalesef markanızın korunduğu anlamına gelmiyor. Tescil sonrasında markanızın çok yakın benzerleri için tekrar tescil başvurusu olabilir veya piyasada aynısı veya karıştırılacak kadar benzerleri oluşabilir.

Markanın sağladığı haklar, üçüncü kişilere karsı marka tescilinin yayın tarihi itibariyle hüküm ifade eder. Marka tescilinin yayını ile anlaşılması gereken, idari işlemlerin son bulması ve markanın belgeye bağlanmasına karar verilmesi sonrası tescil ilanı aşamasıdır. Markalar başvuruldukları tarihten itibaren 10 yıl süreyle tescilli olarak korunurlar. 10. yılsonunda yenileme işlemi yapılarak iletme yaşadığı sürece markanın ömrü uzatılır. Ancak işletme sahipleri, markalarını 5 yıl içinde kullanmalıdırlar. Markalar tescil edildikten sonra her türlü hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. Marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.

Markalar elle tutulmayan gayri maddi bir mülk olmasına rağmen devir edilebilir, lisansla kullandırılabilir (kiralanabilir), veraset ile varislere aktarılabilir, haciz olunabilir ve rehin edilebilirler. Aynı şekilde, marka belgesi hak sahibine başkalarının aynı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzer markaların kullanılmasını önleme hakkı vermektedir. Söz konusu önleme hakkı, ihtiyati tedbir istemli tecavüzün ortadan kaldırılmasına yönelik olarak ürünler ve ürünlerin üretilmesine yarayan kalıp ve parçalara el konulmayı kapsayacak şekilde ceza davası açılması hakkını da vermektedir. Marka sahibi, tescil sonrasında markasını kullanır ve ticari şartların el verdiği ölçüde yaygınlaştırır.

Piyasada (kendi pazarında) yaptığı çalışmaların dışında markasının bir benzerinin ortaya çıkmasını, özellikle benzer markanın Türk Patent Enstitüsü?ndeki tescil gayretlerini tespit edip gerekli müdahaleleri yapmak ve tescili engellemek durumundadır.

Acar Patent?in Marka izleme hizmetinden yararlanan firmalar marka taklitlerini henüz yayın aşamasında engelleyerek daha sonra ortaya çıkacak pahalı ve uzun hukuksal mücadelenin önüne geçmiş oluyorlar. Ayrıca ihracat yapıyorlarsa veya ileride markalarını yurt dışında kullanmak veya kullandırmak (lisans vermek) istiyorlarsa markalarını yurt dışında da koruma altına almalıdırlar ve tescil sonrası Global Marka izleme hizmeti de almalılar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın