Proje kapsamında Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve ASÜD iş birliği ile Ankara Airport Otel?de süren eğitim toplantısı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi, üretici örgütleri, AB yetkilileri, akademisyenler ve sanayicileri bir araya getirdi. Toplantının ilk gününde verilen eğitime işletme yetkilileri, süt üreticileri, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü personeli ve 14 ilin Tarım İl Müdürlüğü personeli katıldı.
ASÜD tarafından başlatılan Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi, süt ve süt ürünleri sektöründe başta AB olmak üzere uluslararası standartta üretim yapılmasını sağlayarak halk sağlığının korunmasını ve uluslararası ticaretin önünün açılmasını amaçlıyor.
Projenin sanayici ayağında, AB denetlemelerini gönüllü olarak kabul etmiş ve ?yüksek standartlara uygundur? şeklinde tanımlanmış firmalar; çiftlik ayağında ise AB veya Arilik Sertifikası sahibi ya da bu standartta olup da henüz sertifika için müracaat etmemiş çiftlikler bulunuyor.
Proje çerçevesinde 2 gün sürecek eğitim toplantılarında katılımcılar; gıda güvenilirliği, AB ülkelerine ihracat gereklilikleri ve AB?de ihracat yapabilecek ülkelerde yapılan FVO denetimleri hakkında bilgilendirilirken aynı zamanda hayvan sağlığı sorunları ve zorlukları konusunda farkındalıkları arttırılacak.
Düzenleyici önlemler alınacak
Eğitim toplantısının ilk bölümünde bir konuşma yapan Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Daire Başkanı Haluk Aşgaroğlu, bakanlık olarak öncelikle yaşanan sıkıntıları ortaya koyarak düzenleyici önlemler almak istediklerini belirtti. İşletmelerin kendi iç denetimlerini yapabilmelerini istediklerini ve ASÜD iş birliğiyle verilen eğitimlerin bu noktada daha da önem kazandığını aktaran Aşgaroğlu, projenin diğer sektörler için önemli bir örnek teşkil edeceğini ifade etti.
Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Şube Müdürü Cihangir Gültekin Gümüştepe de süt ve süt ürünleri ihracatına ilişkin verileri katılımcılarla paylaşarak, ihracata getirilen engellerin nedenlerini ve projenin bu nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik aşamalarını aktardı.
Avrupa Komisyonu Gıda ve Veterinerlik Dairesi (FVO) ve çalışmaları hakkında da bilgi paylaşan Gümüştepe, proje çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı?ndan ve işletmelerden beklenen çalışmalara değindi.
Proje Koordinatörü Nazan Maraş ise yaptığı sunumda; projenin amaçlarını, gerekçelerini ve bugüne kadar proje kapsamında yapılan çalışma ve toplantıları katılımcılara aktardı. Projenin bundan sonraki çalışma programına dair bilgiler de veren Maraş, projenin amaçlarının gerçekleşmesinde işletmelerin göstermesi gereken özene dikkat çekti.
Sunumların ardından Cihangir Gümüştepe, çiftlik denetimlerinde izlenecek yol ve yapılacak iş ve işlemler üzerine eğitim verdi.
Suthatti.com.tr
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.