Avrupa?nın üçüncü, dünyanın ise dokuzuncu büyük ayakkabı üreticisi olduklarını vurgulayan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı İslam Şeker, buna karşın açılan kamu ihalelerinde ısrarla yabancı markaları işaret eden teknik şartnameler hazırlandığını ve Türk ayakkabı sektörünün görmezden gelindiğini söyledi,

TASD Başkanı Şeker, dünya lideri  İtalya ile rekabet etmelerine karşın kamu ihalelerindeki yabancı hayranlığını aşamadıklarını belirterek, bunun her yıl Türkiye ekonomisine 4.2 milyar dolar katkı sunan Türk ayakkabı sektörüne darbe vurduğunu ifade etti.

İslam Şeker yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın onlarca ülkesinde aranan marka olan Türk ayakkabı sektörünün 2010 ihracatını çift bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 35,6 ile Türkiye ortalamasını geçtiğini vurgulayarak, buna rağmen kamu ihalelerinde sergilenen tavrı anlamakta zorlandıklarını ifade etti. 2011 yılında yüzde 30?luk ihracat artışı hedeflediklerini anlatan Şeker, ?Yurt içinde açılan pek çok ihalede çok net bir şekilde yabancı markayı veya markaları tarif eden şartnameler hazırlanıyor. İtiraz ettiğimiz ihaleler iptal ediliyor ama kamunun yabancı hayranlığı da devam ediyor? dedi.

Türkiye 2023 hedeflerine böyle mi ulaşacak?

Son olarak Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün 106 spor kulübüne dağıtılmak üzere ?krampon alımı? ihalesine çıktığını anlatan Şeker, şöyle devam etti:

?İhalenin teknik şartnamesini incelediğimizde  ?Twist Go teknolojisi (FG ile üretilen? gibi çok net şekilde doğrudan yabancı bir markayı işaret eden şartname hazırlandığını gördük. Bu durumda aslında ihaleye çıkmalarına da hiç gerek yok. Gidip doğrudan o markadan alım yapsınlar daha iyi. Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü?nün geçen yıl gerçekleştirdiği krampon ihalesinde de aynı markalı ithal ürünleri aldığını biliyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenen ve tüm kaynaklarını bu doğrultuda seferber eden, her fırsatta yerli ürün yapımı ve kullanımını teşvik eden devletimizin bu çabalarından bazılarının haberlerinin olmadığını anlıyoruz. Ülkemizde bu amaç doğrultusunda üretim ve ihracatı yapan çok sayıda firmamız olduğu halde ilgili müdürlüğün ithal ayakkabı hayranlığını üzüntüyle karşılıyoruz.?

İslam Şeker, kamu ihalelerinde görmezden gelinmeye çalışılan Türk ayakkabı sektörünün 1990-2000 yılları arasında Rusya pazarı odaklı gelişmesine karşın son 10 yılda, başta komşu ülkeler olmak üzere özellikle Orta Asya, Orta Doğu, Balkan ülkeleri, Avrupa ve Afrika pazarında ?Türk ayakkabısı? imajıyla kendine yer edindiğini bildirdi.

Halen 18 bin 500 işletmede 240 bin kişiyi istihdam ettiklerini ifade eden Şeker, yıllık 212 milyon çift ayakkabı üretimiyle Avrupa?nın üçüncü dünyanın ise dokuzuncu büyük ayakkabı üreticisi olduklarını sözlerine ekledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın