Bolu’da kurulu Beypiliç, 30’uncu yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, 2011 ve sonrasına dönük yatırım planlarını açıkladı. Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, Büyük Abant Otel’de düzenlenen toplantıda, 2011 ve 2012 yılı içerisinde yaklaşık 90 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, “2011 yılı için planlanan yatırım tutarı 31,5 milyon, 2012 yılında da 57 milyon dolar olacak” dedi.

Beypiliç’in bu yıl yumurta üretimine de gireceğini belirten Koca, çok uzun süren izin sürecini tamamladıklarını, birinci aşamada 2 milyon yumurta üretimi gerçekleştirecek bir yatırım planlandıklarını ifade etti. Koca, “Yumurta tavukçuluğunda uygulayacağımız entegrasyon modeli ile pazara sunacağımız yumurta miktarı 10 milyonu bulacak. Bu da önümüzdeki yıllarda yumurtada da piliç etinde olduğu gibi Türkiye’nin önde gelen firmalarından birisi olacağız” diye konuştu.

Türkiye’de kişi başı piliç tüketimi 18.1 kg

Dünya piliç eti tüketiminin 2000 yılında 58 milyon ton olduğunu, bunun 2009’da 79 milyon tona çıktığını belirten Sait Koca, bunun son 10 yılda yüzde 37’lik bir büyüme olduğunu söyledi. Bu artışın önümüzdeki dönemlerde de böyle devam edeceğini belirten Koca, projeksiyonlarını buna göre yaptıklarını söyledi. Ülke bazında ABD4nin 16 milyon ton, Çin’in 10,8 milyon ton beyaz et ürettiğini belirten Koca, Türkiye’nin de 2010 yılında 1 milyon 400 bin ton ile ilk on ülke arasında yer aldığını ifade etti. 2011 tahmininin 1 milyon 600 bin ton olduğunu belirten Koca, halkın hayvansal besin açığını bir şekilde tavuk etinin karşılayacağını söyledi. 2000-2009 yılları arasında dünya beyaz et üretiminin yüzde 37 arttığına dikkat çeken Koca, Türkiye’nin ise yüzde 89 artış gerçekleştirdiğini söyledi. “Piliç olmasaydı, Türkiye kırmızı et ithalatıyla yıllar önce karşılaşmış olacaktı” diyen Koca, Türkiye’nin bugün 28,7 kg et tükettiğini, bunun da 18,1 kg’ının piliç etinden sağlandığını söyledi. ?Piliç eti sektörü üretim artışındaki bu başarısı ile Türk halkının dengeli beslenmesine çok önemli katkılar sağlamıştır? diye konuşan Koca, ?Türkiye’nin kırmızı et üretiminde ortaya çıkan açığı piliç eti ile karşıdı. Piliç eti tüketiminde Avrupa Birliği?ni yakaladık’ söylemini son zamanlarda çok sık kullanıyoruz? dedi.

Sektörün ihracat potansiyeli

“Dünya piliç eti ticaretinin çok büyük bir kısmı Türkiye etrafında gerçekleşiyor” diyen Sait Koca, sektörün ihracat potansiyeli ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rusya ve Avrupa Birliği’nden sonra en büyük alıcılardan birisi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Suudi Arabistan’a ihracat için de çalışma başlatıldı. Ön görüşmeler tamamlandı. Nisan ayı içerisinde bir heyet gelecek ve denetlemelerde bulunacak. Bir kaç ay içerisinde Suudi Arabistan’a da ihracat yapabilir duruma geleceğimizi umuyoruz. Suudi Arabistan Rusya’ya göre çok daha önemli bir pazar. Rusya kendi üretimini artırarak her geçen gün ithalatını azaltmayı hedefliyor. 2011 yılı için verdiği kota sadece 350 bin ton. Putin’in de birkaç kez açıkladığı gibi, Rusya 2012’den itibaren piliç eti ithalatını durdurmayı hedefliyor. Oysa Suudi Arabistan’da piliç eti üretimi artmıyor. Tüketim arttığı için de ithalatı sürekli yükseliyor.”

“Poşetli olarak satılan piliç etinin bizden çıkış fiyatının 3,56 TL”

Hükümetin ithalata vize vermesine rağmen Avrupa standartlarına inmeyen fiyatıyla dikkat çeken kırmızı et yerine vatandaşın beyaz ete yöneldiğini dile getiren sektörün önemli markalarından Beypiliç?in Genel Müdürü Sait Koca, bunun tüketim rakamlarına da yansıdığını söyledi.

Piliç etinin en önemli girdisinin yem olduğunun altını çizen Koca, fiyat artışların temelinde de bu durumun yattığını söyledi. Türkiye’de 14 milyon ton yem kullanıldığını bunun da 4 milyon tonunun ithal edildiğini belirten Koca, “Yemin piliç eti maliyetindeki payı yüzde 70-75. Piliç eti üretimine bağlı olarak karma yem üretimimiz de çok ciddi boyutlarda. En büyük darboğazlarımızdan birisi karma yem maliyetlerindeki yükseklik. Bildiğiniz üzere, yalnız Türkiye’de değil dünyada da hammadde fiyatları son aylarda çok ciddi bir şekilde artmakta. Türkiye de yüzde 10 dolayında enflasyon söz konusu iken, karma yem hammaddelerindeki fiyat artışı yüzde 50’nin üzerine çıktı. Bu da doğal olarak piliç eti üretim maliyetlerini de önemli olarak artırdı” ifadelerini kullandı.

Sait Koca, “Poşetli olarak satılan piliç etinin bizden çıkış fiyatının 3,56 TL olmasına karşın, perakende satış fiyatının 6,34 TL olması da başka bir sorundur. KDV nin düşürülmesi, perakendeci kar marjının geriye çekilmesi ile tüketici daha ucuza piliç eti yeme olanağına kavuşacaktır. Marketlerin bu marjı kullanarak aksiyon yaptıkları dönemlerle aksiyon yapmadıkları dönemler arasında oluşan fiyat farkları, bizlerin zam yaptığı şeklinde yorumlanması da diğer bir sorunumuz” diye konuştu.

Piliç eti pazarının yüzde 10’un Beypiliç’in

Türkiye piliç et pazarının yüzde 10’una sahip olan Beypiliç, işlenmiş ürünleri kullanan pek çok markanın da “piliç eti” tedarikçisi. Başta Burger King olmak üzere Domina’s Pizza, Popeyes, Arby’s, Little Caesers ve Sbarro gibi markalara ürün veren Beypiliç, önümüzdeki dönemlerde pazar payını korumak için yatırımlara ağırlık veriyor. Piliç eti üretimi için de üretimi durdurmadan kesim hane yenilemesi yaptıklarını belirten Genel Müdür Sait Koca, “2013’te ikinci 24 binlik kesim hane planlanıyor. Bu sayede haftada 9 milyon adet piliç kesilebilir duruma geleceğiz” dedi. Koca, “Damızlık kümes yatırımları aksatılmadan sürdürülecek. Her yıl 150 bin anaçlık yatırım yapılacak. Bu yıl yeniden yetiştirme kümesleri yatırımlarına başlanacak. 2011 yılı için 300 bin civciv, daha sonraki yıllar için ise 1,5 milyon civciv kapasiteli yetiştirme kümesleri yatırımları gerçekleştirilecek. Bu kapasite önümüzdeki 5-6 yıl içerisinde 6 milyon adete çıkarılacak.  Yem fabrikalarımızın kapasitesi 95 ton/saattir. Bu kapasiteyi de artırarak 2012 yılı sonunda 150 ton/saate çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Çevre ve enerji yatırımları

Bu yatırıma bağlı olarak ortaya çıkacak gübre sorunun çözümüyle ilgili çalışma yaptıklarını da aktaran Koca, şunları söyledi: “Bu konuda da birkaç firma ile görüşmelerimiz sürmekte olup, çıkacak gübreleri çevreyi hiç rahatsız etmeden enerjiye çevireceğiz. Bu projede yaklaşık 6 megavatlık enerji üretimini planlıyoruz. Böylece yenilenebilir enerji üretimi konusundaki çabalara da önemli bir katkımız olacak. Kesimhane bünyesinde 8,5 megavatlık termik-kojenerasyon tesisi kurulması da planlanmış olup, makine siparişleri verilmiştir. Bu proje ile kesimhanenin buhar ihtiyacı ve şirketin tüm birimlerinin enerji ihtiyacı da karşılanmış olacak.”

Nisan ayında genel kurul var

20 bin satış noktasından hizmet sunan Beypiliç, bu noktalara Türkiye geneline yayılmış 65 bayi ile ulaşıyor. Bu bayilerin ISO 22000: 2005 HACCP (Gıda Güvenliği Kalite Belgesi) alma çalışmaları da sürüyor. Şu ana kadar 9 bayi bu belgeyi almaya hak kazınmış, Nisan sonunda bu rakam 15’e ulaşacak, yıl sonunda da tüm bayiler bu belgeyi almaya hak kazanacak.

197 ortaklı bir kuruluş olan Beypi AŞ’nin kayıtlı sermayesi 250 milyon TL, ödenmiş sermayesi ise 67,3 milyon TL’yi buluyor. 17 Nisan 2011’de yapılması planlanan şirket genel kurulunda ödenmiş sermaye miktarı 148 milyon TL’ye çıkarılacak. Şirketlerinin bölgeye ve istihdama katkısına vurgu yapan Beypiliç Genel Müdürü Koca, “İçinde bulunduğumuz sektörün en büyük özelliği çok sayıda insan istihdam etmesidir. Türkiye’de 2 milyon kişi geçimini piliç eti sektöründen sağlamaktadır. Beypi AŞ’de çalışan işçi sayısı her geçen yıl artış göstererek 2 bin 270’e ulaşmıştır. Bu rakam; 1987 yılında 134, 1990 yılında 220, 1995 yılında 527, 2000 yılında bin 235, 2005 yılında bin 593 olmuştur” diye konuştu. Koca, Bolu’nun da piliç eti sektörü sayesinde “kırsal kesimde en fazla gelişen iller” arasında yer aldığını savundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın