Makalesinde diyabetin tüm dünyada hızla arttığına dikkat çeken Akıncı, 2030 yılında yaklaşık 366 milyon insanın diyabet hastası olacağının tahmin edildiğini belirtti. Diyabet hastalığının en fazla yüzde 9.2 ile Doğu Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinde görüldüğünü bunu yüzde 8.4 ile Kuzey Amerika ülkelerinin takip ettiğini vurgulayan Akıncı ülkemizde bu oranın yüzde 7.2 olduğunu söyledi.
Diyabetin körlük, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonları bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Fevzi Akıncı, söz konusu komplikasyonları önlemeye ve bunları erken teşhis etmeye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin çok önemli olduğunu belirtti.
40 yaş altı evli erkekler daha şanslı
Prof. Dr. Fevzi Akıncı ve araştırma ekibi Diabetes Research and Clinical Practice dergisinde yayınladıkları çalışmada ülkemizde 376 Tip2 diyabet hastasının yaşam kalitesini ?Diyabet Yaşam Kalitesi? anketi ile ölçerek yaşam kalitesini etkileyen önemli faktörleri tespit ettiler. Araştırma sonunda 40 yaş altı ailesi ile birlikte yaşayan evli erkeklerin ve daha önce ailesinde diyabet hastalığı olmayan katılımcılar arasında yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu ortaya koydu. Akıncı ayrıca, hastalığı 5 yıl ve az süreden beri olan ve diyabet ile ilgili komplikasyonu bulunmayan hastaların yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu tespit ettiklerini söyledi.
Kentte yaşam diyabeti tetikliyor
?Kırsal kesimden kentsel bölgelere geçiş sonucu ortaya çıkan hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız diyet uygulamaları, fazla kilo ve obezite oranlarında artış ülkemizde de diyabeti ciddi bir halk sağlığı sorunu haline getirmiş bulunmakta? diye konuşan Akıncı ülkemizde aile hekimliğine geçiş süreci ile bu önemli kronik hastalığın daha iyi yönetilmesi ve komplikasyonlarının önlenmesi konusunda aile hekimlerinin önemli bir rol üstleneceğini ve bununda diyabet hastalarının yaşam kalitesinin yükselmesine olumlu katkı yapacağına inandığını dile getirdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.