Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da teşebbüslere ?Rekabet Mektubu? göndererek, rekabet gücünün önemine dikkat çekti. 17 sayfadan oluşan 2011 Rekabet Mektubu, ?rekabet gücü ve rekabet hukuku? ana teması ile kaleme alındı. Mektupta, rekabet gücünün önemli olduğu belirtilirken, hukuka uygun bir rekabet ortamının ve hukuka uygun teşebbüs faaliyetlerinin rekabet gücünü yükselteceği vurgulandı.

2011 Rekabet Mektubu?na ilişkin olarak, ?Mektubumuzla, rekabetçi bir ekonomi düzeni oluşturmayı ve geliştirmeyi amaçlayan rekabet mevzuatına uyumun, işletmelerimiz açısından niçin önemli olduğunu ve bunu nasıl başaracaklarını anlatmaya çalıştık? diyen Kaldırımcı, asli görevlerinin, Türkiye?de rekabetçi bir düzenin yapılandırılması ve işleyişinin sağlanması olduğunu dile getirdi.

Modern dünyadaki çok yönlü değişim sürecinin ortaya koyduğu en önemli olgunun ?her alanda rekabet? olduğunun ifade edildiği 2011 Rekabet Mektubu?nda, rekabetin, sektörler ve ülkeler arasında yaşandığı, fakat bundan daha önemlisinin akıllar arasında yaşanan rekabet olduğu kaydedildi.

Mektupta ayrıca; fiziki ve sosyal altyapının yeterliliği, hukuk düzeni, eğitim, sağlık ve güvenlik sistemlerinin uygunluğunun, dikkate alınması gereken başlıklar olduğu belirtildi. Devletin ekonomideki rolü, mali piyasaların uygunluğu, yabancı sermaye, döviz kurları, tabii kaynakların azlığı ya da çokluğu, kamu yönetiminin etkin olup olmaması, bürokrasi, vergiler, kamu teşebbüslerinin nitelikleri ve insan kaynağının özelliklerinin de rekabet gücünü etkileyen dış faktörler olduğuna dikkat çekildi. Bunun yanı sıra, rekabet gücünün; hukuk zemininde elde edilmesi, hukuka uygun yapılanma, hukuka uygun işlem ve eylemler çerçevesinde düşünülmesi gerektiği belirtilen mektupta, ?Rekabet gücü ve hukuki zemin, biri diğerinin olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla, ekonomi dünyasının oyuncuları olan teşebbüsler, kendilerini, rekabetin oyun kurallarına uygun şekilde yapılandırmalı, bunun için de hazırlıklı olmalıdır? ifadesine yer verildi.

Mektupta, teşebbüslere yönelik öneriler de yer alırken; ölçeği uygun olan teşebbüslerin, proaktif bir hukuk servisine ya da rekabet hukuku danışmanına sahip olmaları tavsiye edildi.

Mektup?ta yer alan diğer tavsiyeler arasında bir rekabet ihlali içinde bulunduğunu fark eden teşebbüsün hemen harekete geçmesi ve ihlale son vermesi, gerekirse rekabet otoritesini haberdar etmesi de yer alıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın