İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanırverdi, hazır giyimden oyuncağa, gıdadan dayanıklı tüketim ürünlerine kadar yaşamımızı tehdit eden kanserojen etkiye sahip kimyasal kullanımının her geçen gün arttığını belirterek, tüm kesimlerin  bu konuda daha hassas olması gerektiğini söyledi.

Bir İTKİB kurumu olan Ekoteks?in düzenlediği  ?İnsan Odaklı Tekstiller  / Çevre-Sağlık-Konfor? sempozyumunda, zararlı kimyasalların kullanımının yarattığı problemler ile sorunun çözümü için ABD ve Avrupa?daki uygulamalar hakkında bilgi verildi.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dünyanın her yerine mal sattıklarını, bu ürünlerin bir çok denetimden geçtiğini belirterek, ”Türk ürünlerinde bu denetimler sonucunda bugüne kadar yaşanmış çok büyük olumsuz sonuçlar yok. Türk üreticisi bu noktada bilinçlendi” dedi.

Tanrıverdi, geçmişte salt estetik özellikleri göz önünde bulundurulan ürünlerin zaman içinde teknik özelliklerinin ağırlık kazanmaya başladığını, gelişen ekonomik ve teknik koşullarla konforun ön plana çıktığını söyledi.

Başta bilinçli toplumlar olmak üzere tüm beklenen estetik ve konfor özelliklerinin yanında insan olgusunun en ön sıraya oturduğuna işaret eden Tanrıverdi, çevre, insan sağlığı, emniyetin üzerinde taviz verilmeyen en önemli aranan özellikler olduğuna dikkati çekti.

Tanrıverdi, ”Tüm inovasyon faaliyetleri eşsiz yararları olmasına rağmen insanoğluna zarar vermemesi halinde kabul görmektedir. Aksi takdirde tüketici tarafından benimsenmemekte ve hatta günümüzde marka olması imkanını elde edememektedir” diye konuştu.

Sağlıklı ürün marka ve pazar gücünü artırır

Bu tür uygulamaların birçok faydası da bulunduğuna işaret eden Tanrıverdi, şunları kaydetti:

”İnsan sağlığına odaklı ürünler, müşteriler açısından garanti belgesi gibi işlev göreceğinden müşteri sadakatini arttırıp buna bağlı olarak pazarlama masrafları azaltmaktadır. Ekonomik krizlerin atlatılmasında kolaylık sağlamaktadır. Piyasada tutulan bir firma imajı oluşturur ki bu da marka sermayesi yaratır.  Bu tür tüketici saygınlığını kazanmış ürünler kendine has bir fiyat istikrarı oluşturur. Üreticiler yeni insan odaklı ürünlerini piyasaya sunarken zorlanmaz, pazarlama ve reklam giderleri nispeten azalacaktır. Geleneksel ürünlerle fiyat karşılaştırmasını azaltır. İnsan ve çevre sağlığını gözeten inovatif ürünler pazarda kendi fiyatlarını belirlemektedir.”

Tüketici odaklı üretim çok önemli

Tüm bu ticari faydalarının yanı sıra insana odaklı ürünlerin dünyanın geleceğine sağlayacağı katkının da önemli olduğunu vurgulayan Tanrıverdi,  ”Dünyada tekstil ve hazırgiyim sanayilerinin lider ülkelerinden biri olarak Türkiye bu hususta Avrupa Birliği ülkelerinin tüm kriterlerini uygulamakla kalmayıp kendi ülkemize özgü koşulları göz önünde bulundurarak sanayilerini sürekli değişim ve geliştirme misyonuna uygun olarak desteklemektedir” diye konuştu.

Hikmet Tanrıverdi, kendi sektörleri dışında oyuncak, mutfak eşyası dayanıklı tüketim malları gibi bir çok üründe denetimlere çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Bundan sonra artık tüketici odaklı üretimin çok önemli olduğunu söyleyen Tanrıverdi, ”İnsan sağlığını direk ilgilendiren konularda daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın her yerine mal satıyoruz. Bu ürünler bir çok denetimlerden geçiyor. Türk ürünlerinde bu denetimler sonucunda bugüne kadar yaşanmış çok büyük olumsuz sonuçlar yok. Türk üreticisi bu noktada bilinçlendi. Bizim rekabet edemediğimiz, tamamen işgücüne dayanan ülkelerde de bu konulara artık daha dikkat edilmesi, oradan gelen malların daha iyi kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Dünyada yasaklı olan bazı kimyasallar Türkiye’de yasaklı değil

Ekoteks İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir ise dünya piyasalarında yasaklı olan bazı kimyasalların Türkiye’de yasaklı olmadığını, ancak AB uyum yasaları çerçevesinde bu konular üzerinde çalışıldığını belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın