“Türkiye Buluşmaları” toplantısına katılmak üzere Van’a giden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu toplantıda vatandaşlarla karşılıklı konuşma, sohbet etme, onlarla kucaklaşma imkanı bulacaklarını ve tarım sektörüyle ilgili çalışmaları yerinde göreceklerini söyledi. Bakan Eker Türkiye genelinde uygulanan  tarımsal projeler olduğunu, Van’da da projelerin yürütüldüğünü belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

?Özellikle ‘Kırsal Kalkınma’ yatırımlarının desteklenmesi projesinde, tamamladığımız projelerimiz var. Bunlar hem istihdam yaratıyor, hem de katma değer üretiyor. Bunun dışında özelikle vatandaşlarımızın gücünü birleştirip üretime dönüştürdüğü, ekonomik aktiviteye dönüştürdüğü kooperatif çalışmaları var. Onları destekliyoruz.”

“Van önemli bir merkez”

Tarımsal alanda uygulanan projelerde Van?ın önemli merkez illerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Eker, Van’da 13 tane, içinde 50’den fazla büyükbaş hayvan bulunan proje kabul edildiğini, onların da şu anda  faal bir şekilde yürüdüğünü söyledi. Bu projeler hayata geçirildiğinde  Van’ın hayvancılığında, önemli bir potansiyelin kullanılmış olacağını, 2011 itibarıyla da hayata geçirilecek  yeni projeler bulunduğunu dile getiren Bakan Eker,  Türkiye genelinde, Mart?ın  25’inde tarım destekleme ödemelerinin yapılacağına dikkat çekti. Eskiden desteklemelerin  yılda bir defa ödendiğini hatırlatan Bakan Eker,  Ocak ayında 530 milyon lira, Şubat ayında 1 milyar 922 milyon lira ödendiğini belirterek  ?25 Mart’ta 1 milyar 340 milyon lira tarım destekleme ödememiz olacak. Bu ödeme kapsamında, Van’da yemle ilgili 21 milyon lira destek ödemesi yapılacak” şeklinde konuştu.

Kendi dönemlerinde  tarım ve hayvancılık alanında kaydedilen  gelişmeleri anlatan  Bakan Eker, Van’da yapılan çalışmalar ve çiftçilere gönderilen destekleme ödenekleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Et ithalatı

Konuşmasında et ithalatına da değinen Bakan Eker, şöyle devam etti: “Eğer bir memlekette kıyma 25 lirayı geçmiş 30 liraya dayanmışsa, fakir fukara 1 kilogram kıyma alamıyorsa, birileri bunu speküle ediyorsa, haksız kazanç elde etmeye çalışıyor ve bunu istismar ediyorsa devlet, o fakir fukarayı düşünmek zorundadır. Bunu düşünmeyecek de ne yapacak? Biz o kararı durduk yere almadık. Bizim ikazlarımıza rağmen bizi dinlemediler. Biz devletiz. Serbest piyasa ekonomisinde benim doğrudan fiyatlara müdahale etme yetkim yok. Alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmaya müdahale edemem. Ama gerçekten mal arzında bir problem varsa o zaman getirir, piyasaya sunarım. Nisan ayından bu yana kıyma ve kuşbaşı fiyatlarında yüzde 25 azalma meydana geldi. Bugüne kadar da çok büyük miktarda

bir et ithalatı yok. Türkiye yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin ton et tüketiyor. Şu ana kadar 11 ayda ülkemize gelen toplam et 70 bin ton, kasaplık canlı hayvan da dahil hepsinin karşılığı 130-135 bin ton. Bütün Türkiye’ye gelen et bu. Yani Türkiye’nin bir yıldaki tüketiminin 10’da biri değil.?

Türkiye?nin bir dünya devleti olduğunu, gelişmiş tüm dünya devletlerinde bir milyon başın üzerinde ithalat söz konusu  olduğunu belirten Bakan Eker, ette olduğu gibi birilerinin şu anda süt için de spekülasyon yaptığını ve süt fiyatlarını düşürmeye çalıştığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreticinin süt fiyatını düşürmeyin diyoruz. Ama süt fiyatını düşürmeye çalışıyorlar. Biz hükümet olarak üreticiye destek olmak maksadıyla tedbir aldık. Türkiye bir yılda 18 bin ton süt tozu kullanıyor. Bunun tamamını destekledik. Ne için bunu yapıyoruz, süt fiyatı düşmesin, üretici sistemden çıkmasın. Et ve sütle ilgili aldığımız tedbirler var. Müdahale edebileceğim ne varsa bunlara birlikte müdahale edeceğiz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın