Başbakanlık himayesinde kurulan ve 2008’de faaliyete geçen Kalkınma Ajansları, tanıtım ve duyuru çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu amaçla Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelen İstanbul Kalkınma Ajansı Başkanı Abdulmecit Karataş, makul projelerle karşılaşırlarsa bu yıl sadece İstanbul Kalkınma Ajansı?nın 70 milyon lira hibe dağıtacağını açıkladı.

İKA gibi 25 farklı kalkınma ajansı daha bulunduğu bilgisini veren Karataş, bunların toplam bütçesinin ise 600 milyon lirayı bulduğunu açıkladı. Bu kaynağın il ve ilçe belediyelerinin bütçe gelirlerinin yüzde 1?i ile merkezi yönetim bütçesinin binde 5?inden sağlandığını söyleyen Karataş, ?Şu an 2011 için 450 milyon liranın merkezi yönetim bütçesinden ajanslara aktarılması için hükümet onay verdi. Yerel kurum ve kuruluşların katkısı ile rakam 600 milyon lirayı bulacak. Bu rakam 2012?de daha fazla olacak? dedi. Bu tür bir yapılanmanın ülke için yeni olduğunun altını çizen İstanbul Kalkınma Ajansı Başkanı Abdulmecit Karataş, Türkiye?de sessiz sedasız paradigmaların değiştiğine dikkat çekti. Karakaş, ?Artık yerel yönetimler, bölgeleri için karar sahibi olmaya başladı. Belediyelerden farklı olarak ajanslar bölgedeki yatırım olanaklarını yerli ve yabancı yatırımcılara anlatarak, onları teşvik edecekler. Devletin kaynağının kullanıldığı bu 26 farklı ekonomik bölgenin ajanslarında istihdam edilen uzman sayısı iki yılda 700?ü aştı. Ki bu uzmanların hiçbiri masasında oturmuyor. Dolaşıyor.Bu kişiler tipik memur gibi çalışmıyor. Proje üretiyor, araştırma yapıyor. Kurumları, firmaları ziyaret ediyor, önemli toplantıları, konferansları takip ediyorlar? dedi.

Paradigma sessiz sedasız değişiyor

Ajanslar, kâr amacı güden kurum ve kuruluşların ?sürdürülebilir? projelerine en fazla 400 bin, kar amacı gütmeyen valilik, kaymakamlık, odalar, dernek ve vakıflar ile ihracatçı birliklerinin projelerine 1 milyon liraya kadar hibe verebiliyor. Avrupa Birliği?nde ise bir işletme devletten en fazla 200 bin Euro finansal destek alabiliyor. Bu rakam işletmeye 3 yılda aktarılıyor. Türkiye?de ise kaynağın bir yıl içinde üç ayrı taksitle kaynağın aktarılacağı bilgisini veren Karataş, ?Projeyi sunan ve değerlendirmeden geçen şirket ödeneğin yüzde 40?ını avans olarak alır. İkinciyi ara ödeme de yüzde 40 olarak yapılır. Nihai ödeme ise yüzde 20 olarak gerçekleşir? diye konuştu.

Kurum ve kuruluşa aktarılacak bütçenin projenin toplam maliyetini kapsamadığını hatırlatan Karataş, ?Yüzde 25-50 Aralığında seyreden hibe oranı yönetim kurulu kararı ile yüzde 90?a kadar çıkarılabiliyor? açıklamasında bulundu. Hibe kazanması muhtemel projeler ile ilgili soruya Karataş, ?Parklar ve bahçeler ile de ilgili olabilir ama sıradan olmaması, fonksiyonel olması ve cezbedici tasarımı bizim için önemli. Ayrıca İstanbul için raylı sistemler de önem taşıyor? cevabını verdi. Projelerin değerlendirilmesinde ?ön inceleme,  idari kontrol, uygulama kontrolü, mali ve teknik değerlendirme? yolu izleniyor.  Değerlendirme sürecini geçmek için 100 üzerinden 75 almak şart. 20 puan değerindeki Mali ve işletme Kapasitesi alanında 12, 25 puan değerindeki ?İlgililik? alanında 18 puan alabilen proje sahibi 30 puan değerindeki Yönetim, 15 puan değerindeki Sürdürülebilrilik ve 10 puan değerindeki Bütçe ve mali etki alanından da 45 puan toplayabilirse değerlnedirme sürecine tabi tutuluyor.

Hibe alabilmek için çalışılacak bazı konu ve alanlar

>> Sokak çocukları ve evsizleri ömür boyu mutlu kılabilme

>> Doğanın korunması

>> Atık yönetimi

>> Tarihi kültürel varlıkların korunması

>> Kentsel mekanların, yaşam alanlarının kalitesinin artırılması

>> Mimari özgünlüğün teşvik edilmesi

>> Ulaşım altyapısını verimli kullanılması

>> Ulaşım ile ilgili talebin etkin yönetimi

>> Bilim ve teknoloji üssü çalışmaları

>> Sanayi alanında yüksek katma değer oluşturma

>> Bölgenin küresel ekonomiye entegrasyonu

>> Küçük ölçekli altyapı projeleri (bu alandaki projelerin süresi 12 aydan 18 aya uzatılabiliyor)

>> Reklam, mimarlık, el sanatları, antikacılık, tasarım, moda, film, müzik projeleri


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın