Ağustos 2010?da db-X markets platformu ürünlerinden olan varantları Türkiye?de ilk kez ihraç eden Deutsche Bank, hedeflendiği şekilde ürün çeşitliliğini artırmaya devam ediyor. 22 Şubat 2011?de işlem görmeye başlayan 16 adet yeni varant ile bankanın db-X Markets platformunun İMKB?de işlem görmekte olan varantlarının sayısı 40?a yükselirken, dayanak varlık sayısı da 7?ye çıkmış oldu.

Daha önce piyasada yer alan mevcut dayanak varlıklar olan IMKB-30 Endeksi, Garanti Bankası, İş Bankası ve Koç Holding hisse senetlerine ek olarak, Turkcell, Yapı Kredi Bankası ve Türk Hava Yolları da dayanak varlıklara dahil oldu. Yeni varantlar arasında varolan dayanaklardan Haziran vadeli olanlarda, farklı kullanım fiyatı ile yatırımcılara aynı vadede, farklı özelliklere sahip ikişer ALIM ve ikişer SATIM varantı arasında seçim yapma olanağı tanınıyor. Ayrıca piyasa katılımcılarından gelen istekler doğrultusunda banka Aralık vadeli endeks varantları da ihraç etti.

Yeni dayanakların belirlenmesinde yatırımcıların görüşleri etkili oldu. Bu üç hissenin oluşmasında bankanın piyasa katılımcıları arasında yaptığı anketin sonuçları dikkate alındı. db-X markets zaman içinde dayanak varlık sayısını arttırma hedefini korumanın yanısıra, ilerleyen dönemde varantlara ek olarak db-X markets platformunun diğer ürünlerini de Türk yatırımcılarına sunmayı hedefliyor.

Uluslararası varant birikimi ve uzmanlığını Türkiye?ye taşıyan db-X markets, ilk varantların işlem görmeye başladığı 13 Ağustos 2010 tarihinden bu yana toplam 49 varantın ihracını gerçekleştirerek ürün çeşitliliğinin gelişiminde önemli rol oynadı. Varant piyasasının lideri konumundaki db-X Markets, düzenli eğitim seminerleriyle medya, aracı kurumlar ve yatırımcıların piyasa ve ürünler ile ilgili olarak bilgilendirilmesi görevini de üstleniyor

22 Şubat tarihinde işlem görmeye başlayan Haziran ve Aralık vadeli yeni varantlar İMKB-30 endeksi, Garanti Bankası, İş Bankası, Koç Holding, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Yapı Kredi Bankası üzerine birer ALIM ve birer SATIM varantı olarak piyasada yerini aldı. Ayrıca, Aralık vadeli İMKB-30 endeksi üzerine yazılmış bir ALIM ve bir SATIM varantı da piyasada işlem görmeye başladı.

İşlem hacmi 35 milyona ulaştı

Deutsche Bank?tan yapılan açıklamada geride kalan yaklaşık 6 aylık dönemde piyasanın varantlara olan ilgisinin son derece yüksek seviyede olduğu belirtildi. 4 varantla işleme başlanan varant piyasasında bugün 7 dayanak varlık üzerine toplam 42 ürün işlem görüyor. Varant piyasası 35 milyon adet civarında işlem hacmine ve pozisyon büyüklüğü açısından 600 milyon TL seviyesine ulaşmış durumda. Varant piyasasında açık pozisyon miktarı ise 400 milyon TL düzeyinde. Piyasada ürün çeşitliliğinin artmasıyla 2011 yılı içinde yatırımcıların piyasaya daha aktif şekilde katılımı bekleniyor. db-X Markets, ürün çeşitliliğini sürekli geliştirmeyi ve 2011 yılı sonunda kadar 250 varantın ihracını gerçekleştirmeyi hedefliyor.



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın